Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Гражданска война?: Бойко иска пак да е премиер (ГЕРБ хвърли на боклука 1 година протести, чака 60 млрд. за нови кражби)

Правителството на хунтата води страната към гражданска война? Очертава се нова страховита криза с невиждани протести и гражданско неподчинение след новината, че мутрата Бойко Борисов иска да е отново министър-председател в правителство с мандата на ГЕРБ, след като захвърли на боклука една година всенародни протести, на които България искаше оставката на цялата управляваща мафия.

Това е моделът, който по-важните фигури в партията, спечелила едва 75 депутатски места от 240 възможни, описват убедено.

Самият Бойко Борисов в понеделник отиде да провери как върви разпределението на ваксините и не повтори тезата си от изявлението в неделя през нощта. Тогава лидерът на ГЕРБ, облечен необичайно за него в подобен час с официален костюм, бе застанал до два символа в тази кампания, пише 24 часа.

Българите разпознаха първо джипката, с която той обиколи държавата, за да опише какво е свършил и да покаже лицата, с които смята да продължи – това бяха хората, които седяха зад него по различните маршрути, в повечето случаи министри.

Борисов бе застанал пред втория символ – оградата, която в столичния квартал “Бояна” дели премиерската и президентската вила.

Така очевидно целеше основният му дразнител Румен Радев да чуе първи това, което „победителят” в петите (според лидерските сметки) избори иска да каже на българите, на своята партия и на опонентите си.

И без петел ще съмне, и без Борисов, и без ГЕРБ, изненада Борисов във фейсбук излъчването. Още в следващото изречение обаче подчерта, че е по-опитен от опонентите си.

Има ли по-опитен от мен, по-голям международник от мен, по-подготвен да се справи с кризи, разсмя народа мутрата от СИК.

Шегата с петела обърка анализаторите почти веднага и те започнаха да лансират в публичното пространство различни модели за правителство без ГЕРБ – експертни или програмни.

Мълчанието на Слави Трифонов в понеделник заради заразяване с COVID някои обясниха с изненадващото второ място в изборите. На лидера на “Има такъв народ” очевидно ще му трябва време за анализ на ситуацията, тъй като много бързо, ако ГЕРБ не успее да се справи с нов кабинет, телевизионният водещ трябва да поеме отговорност за цялата власт в държавата.

Бойко Борисов ще опита да състави правителство на малцинството, макар засега да изглежда математически невъзможно. И това със сигурност ще се случи, защото било въпрос на уважение към избирателите на ГЕРБ да се опита…

Още в първите часове след обявяване на резултатите политолози и хора, близки до ГЕРБ, формулираха причината Борисов да опита да състави кабинет – извънредни избори заедно с редовните президентски означават 200 млн. лв. разходи. Към тях трябва да се прибавят и парите, които България трябва да доплати за допълнителните ваксини и сметката набъбва до 300-350 млн. лв.

Тази теза защити и Любен Дилов-син – един от първите сценаристи идеолози на Слави Трифонов, сега депутат на хунтата на Баце. Той бе пратен пред микрофоните за единствения коментар откъм ГЕРБ в неделя.

И Дилов-син говори точно за това: колко е скъпо да се прави втори извънреден опит за парламентарен вот. Тепърва ще се чува как и откъде ще се намират средства за лекарите и всички българи, които са на първа линия в пандемията. И въобще за дефицита след сериозните плащания за спрени бизнеси в държавата заради COVID-19.

Социологът Андрей Райчев, чиято дъщеря бе в кандидат депутатските листи на Слави Трифонов, обаче започна да насърчава младата партия за извънреден вот, който тя да спечели. Други колеги на опитния в социологията играч обаче смятат, че това ще е много трудно и “Има такъв народ” няма да успее след три месеца да добави 10 или повече процента, а Борисов да се смъкне до нивото на БСП.

Разбирам огромното самочувствие на тези, които искат да говорят от името на народа – и 25% не са много, но ако имаш 5% или 9% и говориш от името на народа, е нещо смешно, коментира Борисов в неделя и подчерта, че познава Европа и света много по-добре от опонентите си.

“Аз ви предлагам мир – аз ви предлагам експертите да направим за България до декември максималните усилия да тръгнем нагоре, тогава вече всичко е ясно”, оферира премиерът. Той нарича експерти крадливите си министри, а не лица извън ГЕРБ, които да бъдат поканени за експертно правителство.

“Няма да се справите, нямате експертиза, трябва да се учите – ние имаме огромен потенциал!, говори той за влезлите партии в парламента. Затова Борисов предложи този потенциал да бъде вложен “в името на държавата”, защото без политическа стабилност “няма да се получи нищо с фондовете, със Зелената сделка” в следващите месеци, които били “решаващи”.

Борисов назова и число на поставените под въпрос средства – 60 млрд. лева, които можели да бъдат ползвани България да стане по-добро място за живеене. Това е и целта на крадливата шайка на Баце – да се добере отново до европейските пари, за да се пълни чекмеджето с пачки евро по 500, коментира източник на Narod.bg.

Защо точно срокът на действие на подобно правителство да е до декември, не става ясно. Вероятно до тогава трябва да сме готови с техническите подробности по Плана за възстановяване и приемането ни в еврозоната.

Дали тази оферта на Борисов ще се промуши през парламента, засега изглежда трудно вероятно. Той вероятно цели с подобно предложение да извади всички партии в парламента на терена на битката със заразата и ще опита публично да сподели с тях отговорността за оцеляването на българите.

Така или иначе политолозите очакват три варианта за правителство на малцинството – дали с мандата на ГЕРБ, ИТН или третата политическа сила, която получи мандат. Въздухът трепери и всякакви официални коалиции изглеждат токсични.

При първия, който има съмнителни шансове за успех, Борисов застава начело на подобен кабинет.

Това обаче реално ще е правителство на малцинството и в много голяма степен ще зависи от опциите за разцепване на по-малките парламентарни групи. Като засега такива възможности се виждат в депутатите на “Има такъв народ” и “Демократична България”. Не като политически сили, а подкрепа от отделни депутати за антикризисно правителство.

Въпреки че Борисов едва ли е готов да се откаже от премиерския пост, при втория сценарий начело на кабинета застава министър-председател, който е равно отдалечен от подкрепящите го партии. Силните фигури в такова правителство биха били вицепремиерите, като техният профил трябвало да е експертен и проевропейски. Като подходящ профил се посочват хора от типа на Томислав Дончев от ГЕРБ, Христо Иванов от “Демократична България”, Йордан Цонев от ДПС и пр.

Третият вариант бил чисто експертен кабинет, който изпълнява договорена и одобрена от парламента управленска програма. Като в него министри ще бъдат чисти експерти без политически обвързаности.

Започнаха и спекулации кой би могъл да го оглави – вероятно ще се търси млад човек с висока експертиза, който живее извън България, за да бъде мост към ИТН и ДБ. Например някой, който е имал активни изяви в “Шоуто на Слави” от диаспората, която показа, че не иска Борисов, а Слави Трифонов.

Предимство на втория и третия вариант били, че не е задължително да бъдат осъществени с мандат на ГЕРБ, които като първа политическа сила по право трябва да получат от президента Румен Радев мандат за съставяне на кабинет. Оферта за програмно правителство ДПС дава от есента на 2020 г., лидерът Мустафа Карадайъ я повтори и през февруари 2021 г. Условието обаче е подобен кабинет да работи с предложената от ДПС програма за ускорено икономическо развитие.

Освен това тези сценарии са варианти за широки коалиции, каквито са популярни в Европа, защити такъв експертен кабинет политоложката Румяна Коларова. Съществувал и дискретен атлантически натиск за довършване на оръжейните сделки и запазване на прозападна ориентация.

Всички влезли в парламента партии и коалиции без ДПС обаче засега са категорични, че няма да подкрепят никаква форма на управление на ГЕРБ. И по-вероятният мандатоносител би била партията на Слави Трифонов според Цветозар Томов и Андрей Райчев. Като вторият дори допусна, че такова правителство ще бъде подкрепено от ГЕРБ, които не желаели бързи предсрочни избори и служебен кабинет на президента Радев.

При мандат за “Има такъв народ” обаче е почти невъзможно участието на ГЕРБ под каквато и да било форма, стана ясно от изявление в нощта на изборите на втория човек след Трифонов в партията – Тошко Йорданов. Партията им няма да прави коалиции с ГЕРБ, БСП, ДПС и ВМРО, категоричен бе той пред партийната телевизия 7/8. То бе направено през нощта, когато все още не бе ясно, че ВМРО няма да успее да влезе в 45-ия парламент.

Към “Има такъв народ” като сигурен втори мандатоносител вече дори бе отправена оферта за правителство всички срещу ГЕРБ. Това направи Арман Бабикян от т.нар. отровно трио, който е в съюз с Мая Манолова в коалицията “Изправи се! Мутри вън!”.

“Всеки трябва да направи избор – или да остане чист само в комфортното обкръжение на харесващите го и да не постигне реформи, или да се наложи да понесе имиджови щети, но да свърши работа”, обърна се той към останалите партии в бъдещия парламент пред БНР. Отново обаче като задължително условие бе поставено ГЕРБ да не участват в никаква бъдеща конфигурация на изпълнителната власт.

БСП няма да подкрепи никакво правителство, предложено от ГЕРБ, със или без Борисов, от експерти или от политици, отсече лидерката Корнелия Нинова.

Всяко управление без участието на ГЕРБ обаче ще е правителство тип Пламен Орешарски, заплаши Борисов в среднощното си изявление.

“Направете анти-ГЕРБ кабинет и си спомнете какво стана с Орешарски. Когато не си спечелил изборите, нямаш правото да излезеш и да кажеш, че си по-достойният”, заяви министър-председателят в изявлението си във фейсбук.

“Файненшъл таймс”: Бавене с кабинет ще осуети транш и влизането в еврозоната

Процесът на съставянето на кабинет в България ще отнеме време и са възможни нови избори, пише в. “Файненшъл таймс”. Евентуалното забавяне може да попречи на страната да получи нов транш от възстановителния фонд на ЕС и да осуети плановете ѝ да се присъедини към еврозоната през 2024 г., както и към шенгенското пространство за свободно движение, отбелязва авторитетният британски икономически ежедневник.

Статията е със заглавие “Борисов е изправен пред вот срещу истеблишмънта на изборите” и посочва, че премиерът води, но трябва да се бори за съставяне на коалиция, след като съперниците му изключват участие във водено от него правителство.

“Файненшъл таймс” отбелязва, че Бойко Борисов се е представил като мениджър, който изгражда инфраструктура в страната, но е изправен и пред обвинения в корупция.

Посочва се също, че популярният тв водещ Станислав Трифонов е спечелил много повече гласове от очакваните при първото си кандидатиране за парламента с антикорупционна платформа.

Въпреки всичко тънките сметки на Баце няма как да минат не заради почтеността на другите партии в бъдещия парламент, а заради заплахата да бъдем тотално изолирани от САЩ след новината, че Щатите вече не искат Мутрата да е начело на страната.

Всичко това лъсна в унищожителния доклад на Държавния департамент на САЩ за състоянието на правата на човека през 2020 г. в България, който дойде дни преди вота. Освен всичко друго документът извади един акцент, който се разми в потока от коментари – че Щатите са категорично против нов премиерски мандат на компрометирания Бойко Борисов.

Източник/ци: Гражданска война?: Бойко иска пак да е премиер (ГЕРБ хвърли на боклука 1 година протести, чака 60 млрд. за нови кражби) - Narod.bg

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!