Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Иван Бакалов: Никога не е имало такава мафиотска партия, окопала се в държавата

Гласувалите в чужбина българи са дали гласа си с 30 процента и кусур за "Има такъв народ". Защото не са заплашени, не се страхуват, не са зависими за работа или друго от партията-държава на Борисов.

Защо за "Има такъв народ"?

Историята се повтаря - когато някой в България завземе властта и не върви на добре, хората го отстраняват с наличен потенциален инструмент - нова партия или тази, която има потенциал да отстрани. БСП не можа да стане инструмент. Анти-ГЕРБ гласовете се разделиха между нея и ИТН, "Мутри вън!". Гласовете на ДБ бяха по-скоро "за" ДБ, отколкото против ГЕРБ. За сведение на някои късопаметни или въобще безпаметни репортерки, които се чуха на пресконференция, БСП за втори път остава трета сила, не за първи.

През 2001 г. суверенът пожела да отстрани Костов с НДСВ, като изпрати и БСП на трето място. БСП се върна през 2005 г. като победи с 30% и нещо. През 2009 г. ГЕРБ (нова партия) отстрани Тройната коалиция и БСП и за малко да я остави трета сила. През 2013 гласовете анти-ГЕРБ бяха повече от тези на ГЕРБ, но коалиция с ДПС и без победителя на изборите беше пагубна. През 2014 ГЕРБ взе 84 депутата, но Реформаторският блок и АБВ станаха спасителните му патерици. През 2017 ВМРО-НФСБ-Атака изиграха тази роля и сега си платиха цената, като споделиха загубата на гласове, която за тях беше фатална.

И т. н., историята се повтаря на нов глас. Но никога не е имало така окопала се в държавата партия, с такива мафиотски и задкулисни средства.

Ivan Bakalov, Facebook

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!