Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Баце Макиавели: Укротяване на опърничавите с магията на чекмедетата

/Поглед.инфо/ Първият и основан принцип в книгата на Макиавели „Владетелят” е, че за да задържиш властта си трябва да противопоставиш различните групи противници една срещу друга. Макиавели дава за пример дукът на Милано   Чезаре Борджея , син на папа Александър Първи, с помощта на който става владетел на Романя. Тогава Италия е раздробена на отделни региони, като Фаенце, Римини, Венеция, Болония, Тоскана, Романия и други със собствени владетели. Борджия се стреми да ги постави под свой контрол и използва враждите между тях и привлича някои от техните дворяни, като ги прави дворяни и уреждайки ги с високи военни и граждански служби.  С непокорния владетел на Неапол той се справя, като подмамва за преговори  най- знатните му велможи, като някои възнаграждава с титли и почести, а други убива.

В изпълнението на задачата  да  се справя с политическите си врагове, които оспорват неговата и на партията му власт българският премиер  верен последовател на Макиавели. За тази  цел е необходимо да се идентифицират и привлекат политическите хамелеони,  В недалечното минало от парламентарните групи на „Ред Законност и Справедливост” на Яне Янев и на „Атака” на Волен Сидеров ред депутати бяха примамвани и предателски изоставяха групите си и се примъкваха към ГЕРБ. Яни Янев, както е известно беше върл противник на Борисов, дори се канеше да го сваля от власт преди едни парламентарни избори.  На 11 февруари 2011 г.  пред бТВ   Янев каза за Падишаха: „Звездата на Борисов изгря, когато той като секретар изнасяше труповете на своите довчерашни приятели от СИК. Очаквам в скоро време той да сложи черния шлифер, да ходи по улиците и да вдига белите чаршафи на труповете – това му е силата на Борисов. Политическият хаос се създава от тези, които не вдигат химикалка, а бухалка“. А Волен Сидеров даже се съди с Борисов. 

Последва  укротяване на опърничавите- Борисов предложи след време синекурен съветнически пост на Яне Янев, а Волен Сидеров му стана коалиционен партньор заедно с другите две партии в от Патриотичния фронт. Човек предложен от „Атака” даже стана и министър на икономиката.

За да засили разцеплението сред левите, Борисов примами „отцепниците”- АБВ, като подписа с тях през 2014г. „споразумение за партньорство”, като  направи зам.- председателя на партията Ивайло Калфин социален министър и вицепремиер.

Същият подход Падишахът приложи и към  десните партии. Отцепи от тях СДС, като направи  евродепутат Александър Йорданов, известен  с критични изказвания срещу Борисов в миналото. На 17 октомври, 2018г.  в конференция в Софийския университет на тема „Хибридните заплахи: мит или реалност" Александър Йорданов се отпусна и започна да се подиграва на премиера Бойко Борисов, казвайки: „Проблемът за Борисов и Русия е, че ние имаме в момента премиер, който е премиер- мимикрия. Той се нагажда, нали, към ситуацийката, към момента, говорене към момента - някой нещо казал, т’ва…  Някой трябва да го посъветва, аз нямам контакти – да спре да се хвърля и да прегръща разни европейски лидери. Отстрани това е не само просто не по протокол, некултурно е и просто. Не се прави така в нашия европейски свят”. Йорданов определя Падишаха малко нещо като непохватен селяндур, един вид съвременен бай- Ганьо.

Впрочем, с отделни личности, които са известни с особено критични писания към него, премиерът се справи по същия макиавелски начин. Един от тях  Антон Тодоров, публикува книга със заглавие "Шайка - Бойко, Росен, Цецо и другите", в която написа : " Какъв премиер на една демократична страна може да бъде човек, който е бил сред главатарите на групировките през 90-те години." Вместо да го осъди за клевета, Борисов го направи депутат от ГЕРБ. Друг един, Тома Биков на 12 септември 2012 година споделя: "Борисов не е диктатор. Той е карикатура на диктатор. Второто не е по-малко вредно от първото.. Борисов няма изход - или още един мандат премиер, или да бъде силно разследван. Има шанс той да бъде първият премиер, който ще лежи в затвора”. Вместо силно да намрази бившият журналист, Борисов и него направи депутат и Биков вече му върши важната работа да заклеймява по всякакъв повод политическият враг БСП и да брани премиера от нападки. Привлече като депутат и бившия виден лидер на ДСБ на Иван Костов в Пловдив крайният антикомунист Спас Гърневски, известен по времето на соца като пролетарски поет.

Един такъв политически хамелеон от последно време е Деница Сачева.

През 2013г. е кандидат  за депутат от името на ДСБ и яростен критик на управлението на ГЕРБ. По време на първата си предизборна кампания в Хасково  на 23 април, 2013г. тя казва:   „Директори на общински и държавни фирми по места са принуждавани да стават членове на ГЕРБ, за да запазят работата си – точно както в комунизма. Фирмите са мачкани и рекетирани, както никога досега. Така наречената подкрепа за ГЕРБ се основава на страх от репресии”.

От това време е и едно друго нейно изказване: „България стана полицейска държава, но това със сигурност не я направи по-сигурна. Неведнъж съм казвала, че когато някой се занимава, когато някой идва от силовите структури, ние от него не може да очакваме нещо друго, освен силов ред.  Ако в случая с хората, за които говорим от политическа партия ГЕРБ ...няма как те да се занимавали с покровителство на едни ли други сенчести бизнеси и изведнъж внезапно, когато са станали на 40-45 години, да са станали човеколюбци... България страда заради 100- 500 души, които стоят на върха на централизираната пирамида на мафията. В крайна сметка една държава, която не може да се справи с такива хора, не е държава”. С една дума Дачева ясно казва, това, което казваха протестиращите в България през лятото и есента на 2020г.- че България е управлявана от мафия.

Доста опърничава жена, която трябва да бъде укротена. през 2016 г. - при второто правителство на Бойко Борисов, тя стана зам.-министър на труда, а през 2019г. Той лично я предлага за  министър на труда и социалната политика.

Към втората по големина опозиционна партия ДПС Борисов също прилага принципа на Макиавели. Тъй като тя се е компрометирала като желан коалиционен партньор, който може да ти забие нож в гърба с „депесарски шут” и няма как Борисов да се коалира с нея, той  умело си осигурява нейната парламентарна подкрепа, като не посяга на бизнес интересите и, а те му се отблагодаряват с подкрепа в парламента при ключови гласувания  и с медийна подкрепа в изданията на Делян Пеевски. Същевременно премиерътне забравя и електората на ДПС, той държи да има одобрението на българските турци. напомня и за Възродителният процес, н който бил свидетел и бил покъртен от видяното. На 8 март 2019г. във Велико Търново каза: "Аз съм участник във Възродителния процес като 27-годишен командир на батальон. Такава мъка, такъв ужас повече никога няма да допусна, докато от мен зависи нещо.“

Според Макиавели важен принцип, който всеки един умен владетел следва да прилага е някой негов приближен да върши мръсната работа, и ако стане непопулярен и започне да вреди на имиджа му да се отърве от него.  Макиавели наново дава за пример Чезаре Борджия. Когато превзема важната но все още размирна Романия, Борджия назначава за управител Рамиро де Орио, жесток човек на когото дава неограничена власт. Де Орио свършва работа, но жестокостите му разбунват народа. За да покаже, че лично той няма нищо общо с деянията на Де Орио и даже ги осъжда, Борджия нарежда управителят да бъде убит, тялото му разсечено на две и изложено на градския площад.

Така постъпва и верният последовател на Макиавели, Сталин.  Негови два вътрешни министри, Ягода и след негов Ежов в периода на чистките  извършват поголовни арести и измъкват с мъчения признания, но когато става необходимо да се предотвратят брожения сред партията и народа, те са обвинени за ексцесиите, осъдени като  чужди шпиони и врагове и разстреляни.

Бойко Борисов не е чужд на този макиавелски принцип. Неговият дългогодишен съратник Цветан Цветанов, предано му вършеше „мръсната работа” в битките срещу главният политически противник- БСП и срещу другият- президента Радев, но когато започна да се чувства недосегаем (мен няма кой да ме накаже!) и започна да влачи към дъното авторитета на партията с „апартамент гейт” и частният си асансьор”, беше безмилостно пожертван. Същото се случи и с областната управителка на Перник, бивш депутат от ГЕРБ и председател на „Жени ГЕРБ”. Изключително вярна на партийния лидер и с челни прояви в битката с политическия враг- БСП, тя определи критиките на имотните сделки към  ГЕРБ  от тази партия  като „перфидно, подготвено и високо организирано зловредие демонстриращо социопатен ум”. Но избухна водната криза в Перник, която ха да разклати правителството и тя го отнесе, за да се запази авторитета на управляващите, беше свалена от всички постове и изключена от ГЕРБ. На ти благодарност за „мръсната работа” в борбата срещу политическия враг номер едно!

Друг основен принцип, който Макиавели отбелязва като важен е, владетелят да бъде обичан, но и да всява страх.

При Сталин се изгражда култ към неговата личност, той е „баща на народите”, всички успехи се приписват на него, той е почитан и обичан. Но е всявал и страх, особено сред партийния и стопанския елит, попадането в който е носело привилегии, но и опасността да бъдеш обявен за „враг на народа”.

При Тодор Живков  също се изгражда култ към неговата личност. Той е който се грижи за благосъстоянието на народа, негови са инициативите и идеите, той е „Тато”, човекът който решава проблемите, той е „човек от народа”,  открива заводи, хваща се на хорото при разни тържества, но е и голям държавник, близък с лидерите на балканските държави, развива връзки с Западна Германия, Япония и други развити страни, договаря изгодни доставки на  нефт и суровини от Съветски съюз. От него обаче се страхуват в партийния елит, те са му предани и никога не го критикуват, защото знаят какво рискуват- сваляне от постове, че и изключване от партията. Страх има и в интелектуалния елит: когато през ноември 1970г. на събрание в Съюза на българските писатели се гласува телеграма, в която Нобеловият комитет се заклеймява  за това, че е удостоил с Нобелова награда руския писател Солженицин, само петима писатели- Валери Петров (убеден комунист от младежките си години), Христо Ганев (бивш партизанин), Марко Ганчев, Гочо Гочев и Благой Димитров не подкрепят телеграмата, като се въздържат, останалото мнозинство проявява малодушие, защото се страхува от последствията и с основание- първите четирима са изключени от партията, като години наред на тях и безпартийния Благой Димитров е спряно публикуването на произведенията им. Валери Петров даже изпитва угризения и за това, че се е въздържал, но и известна гордост, че не е подкрепил телеграмата  и пише стихотворение- изповед, по този повод, в което  във вид на обръщение към Солженицин казва:

Против правдивата ви книга,
против доброто ви сърце
видях таз вечер да се вдига
гора писателски ръце.

И аз мълчах сред тази плаха,
непоносима тишина,
но пет ръце сред тях не бяха
и мойта бе от тях една.

Падишахът също разбира отлично значението на макиавелския принцип да бъде харесван от хората,да бъде възприеман като „човек от народа”. Когато обикаля с джипа магистралите, той  разговаря с работниците на техен език (здравей наборе как си?), и със загриженост (а плащат ли ви  навреме заплатите?). Както и при Тодор Живков, почти всичко зависи от него, той е новият „Тато”. Макиавели съветва владетелят да изглежда, че е милостив, добър, чистосърдечен и религиозен.  Това Борисов и без да е чел Макиавели владее до съвършенство. Праща лично правителствен самолет за да докара закъсал българин в чужбина. Когато през 2017г. беше отвлечен младежът Адриан Златков, неговият баща Тодор Златков заяви пред медиите: „Искам да благодаря на Бойко Борисов, който късно вечерта в деня на отвличането ме покани в своя дом, за да се запознае с целия случай. Човекът чисто бащински ме успокои. Той бе сформирал щаб, който работеше по случая“. Лично сформирал щаб, самият той, не там главния министърът на вътрешните работи или главния секретар на МВР.

Борисов е почти всеки ден някъде, открива обекти, реже лентички, телевизията и „мисирките” го  следват по петите и разгласяват уверенията му  ,че  всичко в държавата е наред, подразбирайки се, благодарение на неговите усилия, дава коледни и великденски добавки на пенсионерите, за да имат и те нещо на трапезата по време на празниците, и за да стане ясно, кой дава парите, понякога това се припомня, като например през 2018г., когато социалният министър Бисер Петков лично му благодари за отпуснатите  великденски добавки. Пак същата година на 17 декември 2020г. при откриването на новия участък на АМ Струма, макар и в негово отсъствие беше издигнат плакат на  който пишеше „"Благодарим ви министър- председателю, че ни направихте европейци". При посещение на села, в които е ремонтирано я училище или някакъв път, на площада го посрещат с баница или топла погача. Журналисти, които да задават неудобни въпроси няма, тези негови посещения не се известяват предварително, така че "мисирките" нямат шанс да го сгащкат натясно.

”Всеки владетел трябва да се стреми да избегне, всичко, което може да му навлече омразата на народа”- съветва  Макиавели. Този принцип Борисов твърдо спазва. Затова, когато  избухват скандали или се взимат управленски решения, които предизвикват масово недоволство, като правило някой друг го отнася. Като шефът на АПИ Георги Терзийски, върху когото Борисов изсипа премиерския си гняв за гафа с винетките, въпреки че той завалията просто е изпълнявал неотменени решения на Министерския съвет, на който председател е самият Борисов. По същият начин го отнесе и шефът на БНР Светослав Костов, който в престаранието си да угоди на управляващите се опита са свали от ефир Силвия Великова, което взриви служещите в радиото и разбуни обществеността. 

Ако от властелина Борисов, известен и с прозвището Падишах се страхуват, то това най- вече личи в редиците на неговата партия. Партийните велможи, които той е издигнал го гледат предано в очите и не смеят да му противоречат, защото знаят колко бързо могат да бъдат низвергнати.  За тях важи принципа, ако той им каже да подскачат, да питат „колко високо”. Даже понякога и прекаляват, като  Румяна Бъчварова, бивш вицепремиер и министър на вътрешните работи, която му направи мечешка услуга, като заяви, че във външно политически план, той имал постижение от световна величина, като е спрял лично трите енергийни проекта с участие на Русия, нещо с което той не само не обича да се хвали, и даже хвърля вината  за провала на проекта АЕЦ „Белене” и Южен поток върху БСП.

Страхът- другото оръжие на владетелите според Макиавели-  е налице и при обикновените поданици на Падишаха. Това признава преди години самата  Деница Сачева, когато беше в опозиция на ГЕРБ и твърдеше, че България е станала полицейска държава. На 23 април 2013г. в Хасково тя казва:Така наречената подкрепа за ГЕРБ се основава на страх от репресии. В кабинета на един човек имаше снимка на ББ, а той ми казва “Ще помагам ви помагам с всичко, с което мога”. “А защо е тази снимка на бюрото ти?”, попитах аз. “За камуфлаж, да ме оставят на мира”, каза ми той. Възрастен мъж ми каза: „Не искам да загубя и сина си, дъщеря ми вече е емигрант.“  В предизборните срещи като кандидат на ДСБ тя добавя: „Директори на общински и държавни фирми по места са принуждавани да стават членове на ГЕРБ, за да запазят работата си – точно както в комунизма. Фирмите са мачкани и рекетирани, както никога досега”.

Страхът при управлението на Падишаха се насажда чрез подчиненият му репресивен апарат.Типичен пример е масираната акция на няколко държавни служби върху веригата за детски играчки "Хиполенд" на 4 септември 2020г. , стартира в петък. Това стана на следващият ден след като изпълнителният директор на частната компания Мариан Колев публично се оплака, че полицията едва не е ослепила 17-годишния му син, който е бил напръскан с химическо вещество по време на протеста на 2 септември. Сутринта на 4 септември около 20 служители на Националната агенция за приходите (НАП), Икономическа полиция, Главна дирекция "Надзор на пазара" и Агенция "Митници"  отишли рано тази сутрин в базата на веригата в столичния квартал Казичене, а  данъчни пък  влезли и  в магазините им за играчки. И Комисията за защита на конкуренцията започва проверка на „Хиполенд”.

Непокорната журналистка Елена Йончева  взе да разчопля една много неприятна за него история- за любовница в   Барцелона, с дете, което е възможно да е негово и с луксозна къща- палат закупен с рпалични преводи от хора свързани с Борисов. Задействана беше незабавно бухалката в лицето на прокуратурата, която я обвини в пране на пари и и поиска имунитета и.

„Аз даже не знам в какво конкретно се състои това обвинение-коментира  Йончева. -То дойде, след като съдих Бойко Борисов за клевета и след като започнах разкрития за използване на средства за корупция при строителството на оградата по границата, след като се разви „Кумгейт“ и след случая „Барселона“.Тя припомни, че в един от изтеклите записи с гласа на Бойко Борисов се чува да казва, че Йончева "трябва да бъде изгорена".

Бухалката мощно се стовари и върху Десислава Иванчева, която се осмели да се яви като противник на кандидата на ГЕРБ за кмет на "Младост" в София и спечели изборите. Бившата кметица, заместничката и Биляна Петкова и Петър Дюлгеров бяха направо ударени с парен чук-  невероятните 20 години затвор за Иванчева с 10,000 лв. глоба, конфискация на имущество, връщане в ареста (уж да не избяга като Брендо и братя Галеви, които властите държаха на свобода докато ги съдеха), по 12 години за Петкова и Дюлгеров.

От написването и публикацията на книгата на Макиавели са изминали векове, времената са се изменили, революции са станали, монархии за заменени с републики, родили са се  класови общества и идеологии, за които той и не е подозирал, но неговата гениалност се състои в това, че прозрял, че  човешката натура не се променя,  на човека е присъща жаждата за власт и стремежът да я удържи по всякакъв начин, след като се сдобие с нея.

Българският премиер е нагледен пример за това.

Антон Гицов

Източник/ци: Укротяване на опърничавите - Поглед Инфо

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!