Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Шоково вдигане на тока от ЧЕЗ

Омбудсманът Диана Ковачева се противопостави на шоковото вдигане на тока на фона на утежнената епидемична обстановка, която доведе гражданите и бизнеса до големи финансови затруднения.  "Обезпокоително е исканото увеличение от ЧЕЗ на 44% на нощната тарифа, както и средното увеличение на Енерго-Про – 1,6%, и на ЕВН – 2%", посочва Ковачева. Припомняме, че при други държави в ЕС, например в най-богатата Дания нощната тарифа е 0 цента, т.е няма такава.

Ето какво написа омбудсманът:

"Противопоставям се отново на исканото увеличение на тока.

Изпратих поредната препоръка до КЕВР, в която категорично се противопоставям на исканията на трите електроразпределителни дружества - „ЧЕЗ Електро България” АД, „ЕВН България Електроснабдяване“ ЕАД, и „Енерго-Про Продажби“ АД, за повишаване цената на електроенергията през новия регулаторен период – 1 юли 2021 г. - 30 юни 2022 г.

Настоях пред Комисията за прозрачност, обективност и безпристрастност при вземане на предстоящото решение за утвърждаването на цените в сектор „Електроенергетика“.

Необходим е баланс между интересите на енергийните предприятия и гаранции за защита на гражданите – клиенти на дружествата, включително чрез изготвянето на безпристрастен и обективен анализ за изпълнението на показателите за качество.

Подчертах, че на фона на утежнената епидемична обстановка, която доведе гражданите и бизнеса до големи финансови затруднения, е обезпокоително исканото увеличение от ЧЕЗ на 44% на нощната тарифа, както и средното увеличение на Енерго-Про – 1,6%, и на ЕВН – 2%.

Надявам се, че КЕВР няма да одобри и предложението на ЕВН за промяна в начина на формиране на цената за достъп до разпределителната мрежа за битовите клиенти.

Като омбудсман съм категорична, че цената на електрическата енергия трябва да е адекватна на качеството на предоставяната услугата, както и на степента на изпълнение на инвестициите.

Припомних и друго, че през 2020 г. значително нараснаха оплакванията в институцията на омбудсмана, свързани с некачествени електроснабдителни услуги. Гражданите с основание се жалват за честите прекъсвания, ниското захранващо напрежение, авариите по електроразпределителната мрежа и др".

Локдауните неефективни срещу коронавируса, показват изследвания

Дълбоките причини за страданието на хората

Кой е Ориенталският светец? Отговорът може да се намери в западното пророчество

Източник/ци: Шоково вдигане на тока от ЧЕЗ | Новини | Новини от България и Света | 19min.bg

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!