Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Доцент хвърли оставка след предизборна визита на Борисов в УНСС

След посещението на премиера Бойко Борисов в УНСС по-рано днес преподавателят от висшето училище доц. Мартин Осиковски обяви, че напуска ръководните постове, които заема в университета. Като мотив доц. Осиковски изтъкна, че въпросната визита всъщност е политическа агитация, независимо как е обявена.
Борисов беше придружен от финансовия министър Кирил Ананиев и зам. регионалния министър Николай Нанков.

Вчера новият корпус е получил акт 16, а часове след това премиерът го посети.

Вижте какво написа по-късно доцент Осиковски:

"Когато вчера по друг повод написах, че „духът на Закона за висше образование и на университетските правилници е ясен: политическият агитпроп НЯМА място на университетска територия“, нямах ни най-малка идея, че съм си подготвил почвата за днешните събития...
И така, уважаеми колеги, приятели, познати и непознати, рано тази сутрин т.нар. премиер е бил на посещение в институтцията, в която работя – Университета за национално и световно стопанство. Повод за посещението му е било разглеждане на т.нар. „най-нов корпус“ – същата онази сграда, заради която (вече бивши) министри на същия този т.нар. премиер през 2019 г. докараха университета до безпрецедентна и финансова и имиджова криза (в разрез с всички правила и договорки – знам това добре, тъй като по онова време бях помолен да проуча случая и да съставя писмено възражение, както и направих.)
Но няма значение кой е бил прав тогава и кой – крив; същественото е, че беше допуснато един български университет да се превърна в снимачна площадка за #ЖипкаTV. Намирам това за обидно по отношение на автономията като цяло, на толкова много хора, които работят или учат тук и които се чувстват, меко казано, дискомфортно от това, че неволно са превърнати в домакини на предизборна обиколка навръх последния ден от предизборната кампания на Политическа партия ГЕРБ.
СРАМ!
Университетите, с които животът ми е свързан от младини и в които съм учил, прекрасните студенти, с които работя, и законите на Съвестта не ми позволяват да подмина това с невнимание – другояче не мога. Поради тази причина, като символичен израз на несъгласие и протест, с настоящото заявявам, че:
- Подавам оставка от „ръководната“ длъжност „главен секретар по уеб комуникации“ на Университета
-  Оттеглям се като член на редколегията на „Научни трудове“ и „Годишник на УНСС“
- Оттеглям се като член на атестационната комисия на факултет „Икономика на инфраструктурата“

Предварително искам да заявя, че знам какво ще се каже: „Но това не е политическа агитация, ние само разглеждахме сграда“. Отговарям: хайде да не се правим и да си говорим като мъже, моля.

Днешните кадри от университетския двор, в допълнение на снимките на бивши и настоящи членове на Студентски съвет и университетско ръководство в зала „Тържествена“ и при главния вход на УНСС с надписи „Бюлетина №28“ и „За ПП ГЕРБ образованието винаги е било приоритет“ са срамна страница в историята на тази институция. Тук дори не става въпрос за това, че конкретно #НашиятУниверситет беше съсипан по време на точно това управление; не става въпрос и за това, че ако има български политик, който е максимално чужд на идеята за Университет изобщо, това е точно този политик. Тук става въпрос за това, че е адски невъзпитано, антиуниверситетско и брутално агитпропът да се вкарва на университетска територия.
(Прилагам снимки от предходното посещение с джипката на горепосоченото лице в най-новия корпус. Тогава той дойде, накара ни да ходим като добитък през една кал, строи министрите си и им разпореди да „пуснат“ парите, които по-рано те бяха спрели.)

Доц. Мартин Осиковски
.

Източник/ци: Доцент хвърли оставка след предизборна визита на Борисов в УНСС

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!