Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Лавров: Гледам, чернокожи играят комедии на Шекспир и чакам бял Отело

Ръководителят на дипломатическата централа в Москва коментира изказването на Джо Байдън от 17 март. Тогава американският президент заяви, че руският държавен глава Владимир Путин ще си плати за намесата във вота за Белия дом на 3 ноември 2020 г. и опита си да манипулира изборите в полза на Доналд Тръмп.

"Според моето лично мнение тези думи не са нищо друго освен игра с огъня, която може да има много опасни последици за целия свят", посочи още министърът на външните работи на Русия на брифинг.

Във връзка със санкциите, наложени след изказвавето на Байдън малко по-късно, Лавров заяви: Налагането на ограничения срещу Руската федерация, нейни граждани, институции и фирми по измислен повод има ефект на бумеранга. Санкциите не допринасят за нормалните отношения между двете държави.

"Ние сме готови за диалог с Вашингтон. Но няма да чукаме на затворени врати", каза още Лавров.

 

Конфронтацията между Русия и САЩ "стигна дъното", но Москва разчита, че благоразумието у Вашинтон все пак ще надделее, обяви външният министър на Русия Сергей Лавров в ТВ предаването "Голямата игра" по "Първи канал".

Той добави, че думата "война" е въведена в международна дипломатическа употреба от западните му колеги. "Хибирдна война, разгърната от Русия", е много популярно сега описание на това, което Западът възприема като основно събитие в международния живот", каза още Лавров.

Той смята, че избраната от американската администрация линия на натиск върху Русия няма никакъв шанс за успех. И че въобще не е новост с идването на Джо Байдън като президент, защото тя е от много години - още до идването на власт на Барак Обама. "Както и много други ограничения, тези просто придобиха хипертрофирал, идеологизиран вид, започвайки от 2013 г., дори преди Украйна", каза той.

"Тези дни четох, че държавният секретар Антъни Блинкен е заявил, че при всички разногласия с Русия и Китай САЩ нямат нищо против тези страни, а просто се занимават с "демокрация" и "отстояване на човешките права". Ако те се занимават с насърчаване на демокрацията, практиката трябва да доказва такава теория", каза Лавров и посочи, че бившият президент на САЩ Джордж Буш-младши от борда на самолетоносач е обявил установяването на демокрация в Ирак и освобождаване на страната от тоталитарния режим. А всъщност се е стигнало до стотици хиляди жертви. В резултат на американските действия в Ирак възникна терористичната групировка "Ислямска държава", каза Лавров.

Според него политиката на Вашингтон е и причина за рухването на либийската държавност. "Демокрацията" в Либия бе установена с бомби, с убийството на Муамар Кадафи под възторжените възгласи на Хилари Клинтън (бивш държавен секретар на САЩ). Резултатът: Либия е черна дупка. На север отиват потоци от бежанци, то които страда Европейският съюз, а на юг през страната минават потоци незаконни доставки на оръжия и терористи, от които страда Сахаро-Сахелският регион", добави Лавров.

Той критикува и "доведената до абсурд политическа коректност, която демонстрират сега в САЩ и която няма да завърши с добро".

"Холивуд също сменя правилата, за да отрази многообразието на съвременното общество, което също е форма на цензура, ограничаваща изкуството, налагаща някакви изкуствени ограничения, изисквания. Видях как чернокожи сега играят в комедиите на Шекспир. Само не знам кога ще има бял Отело. Разбирате ли, това е абсурд. Политическата коректност, доведена до този абсурд няма да завърши добре", мотивира се Лавров.

"Вероятно всички искат да се отърват от расизма и това у нас никога не е предизвиквало съмнения. Ние бяхме пионери на движението за равни права на хората с всякакъв цвят на кожата. Но не трябва да се отива в другата крайност, която наблюдавахме по време на събитията с (движението) Black Lives Matter и агресията, която се прояваваше по отношение на белите хора, на белите граждани на САЩ", каза още той.

Според Лавров САЩ искат да разпространят този подход по целия свят и смята, че "За това те имат колосални възможности".

Той даде пример с това, че наскоро е имало международен ден, посветен на този проблем. И генералният секретар на ООН Антониу Гутериш е заявил пред Генералната асамблея, че миналата година е била година на най-сериозните и многочислени проявления на бялото "превъзходство".

"Помолих да ми изпратят пълния текст на речта му. Искам да разбера какво точно е имал предвид", каза Лавров, защото ако това е само желание "да бъде в тренда", то е печално. "Все пак това е ООН, а не популяризиране на американски концепции, на някакви американски тенденции", завърши руският външен министър.

Източник/ци: Лавров: Гледам, чернокожи играят комедии на Шекспир и чакам бял Отело

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!