Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Горещ слух на Lupa.bg: Първанов премиер на коалиционно правителство?

Истински кадрови сюрприз е подготвил лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов след изборите. Настоящият премиер планирал да предложи за министър-председател на евентуален програмен кабинет бившия президент Георги Първанов, разкриха пред Lupa.bg изключително достоверни източници.

Всъщност, Борисов бил съставил няколко сценария за седмиците след 4-ти април – в зависимост от развоя на събитията. Този план обаче – да сложи Първанов начело на държавата – бил доста вероятен, ако ГЕРБ не вземе убедително мнозинство.

По този начин Бойко Борисов отново щял да постигне контролирано от него правителство, като самият той ще остане в сянка.

Близките отношения между Първанов и лидера на ГЕРБ са публична тайна от години, така че номинацията не е чак толкова изненадваща. Тя би била приемлива и за ДПС, които най-много настояват следващият кабинет да е експертен.

Освен това с този ход Борисов директно удрял по най-големия си опонент – БСП. Ако планът му се реализира, в столетницата ще настане още по-голямо напрежение, което ще рефлектира директно върху председателя на партията Корнелия Нинова. Тя от своя страна била наясно с този сценарий на Борисов и била меко казано бясна.

Според някои политически наблюдатели обаче изборът на Георги Първанов за премиер криел и доста рискове за настоящия премиер. Борисов разчитал честолюбието на Първанов да притъпи сетивата му, но подценявал факта, че бившият президент също е доста обигран и може да го преметне.

Междувременно близки до Първанов довериха пред Lupa.bg, че този слух обикалял жълтите павета от месец и половина. „Борисов може и да предложи Първанов, но кой ще го избере...? Той по-скоро ще го предложи, за да го дискредитира, не за друго”, беше техният коментар.

В последната си медийна изява преди около месец и половина Георги Първанов похвали управляващите за "справянето им с кризата с коронавируса" и заяви, че Бойко Борисов не бива да бъде подценяван, тъй като израснал като политик. Същевременно Първанов остро нападна настоящия президент Румен Радев.

Източник/ци: Горещ слух в Lupa.bg: Първанов премиер на коалиционно правителство? - Lupa BG

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!