Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Нов скандал с ЕС: Мафията ГЕРБ доставила хиляди дози неизвестна ваксина (Хунтата крие данни за имунизацията от ECDC)

Властите в България неведнъж заявяваха през последните 3 месеца, че моделът им за борба с пандемията е един от най-добрите в Европа, но рядко даваха сравнителни данни, които да потвърдят това.

Тримесечието приключи и „Дневник“ провери как изглежда страната спрямо останалите в ЕС и Европейската икономическа зона (EС/ЕИЗ) според статистиката на Европейския център за превенция и контрол на заболяванията (ECDC).

Оказа се, че присъстват, например, данни за хиляди дози от неизвестна ваксина, доставена на България.

Както и че България не изпраща подробности, които биха показали как се съотнася българската стратегия за ваксиниране и променянето ѝ според появата на нови фактори и варианти на COVID-19, с какви проблеми се е сблъскала и какви поуки е извлякла.

Това, което се вижда е, че България на практика е изоставила най-възрастните си граждани, които според националните и международните стандарти са най-застрашената от коронавируса група и трябваше да бъдат ваксинирани преди всички. С малко над 5% българи над 80-годишна възраст и под 10% от хората над 60 години страната е в пъти назад от всички останали.

България е на дъното по брой доставени дози на 100 души от населението, защото е заложила на отложилата почти 70% от обещаните количества „Астра Зенека“ и само Латвия е в сходна позиция по същата причина.

Това не е тайна, но се откроява, че почти всички останали държави са отдали значително по-голямо значение на ваксината на Phizer/BionTech. И няма значение колко богата е страната, защото Румъния, най-близката по стандарт до България, е избрала този подход с акцент върху „свръхстудените“ ваксини.

България е приела и най-консервативния подход за поставяне на получените дози и това вероятно може частично да се обясни с нуждата да се пазят втори дози за ваксиниране на членове на избирателни комисии и други групи.

Резултатът е, че са използвани 68.6% от доставените ваксини (приблизително колкото Люксембург) и само Нидерландия е с по-нисък показател от 65.7%. Всички останали поставят предимно над 80% от всичко доставено им, а средният показател за EС/ЕИЗ е 81.7%.

Друг любопитен факт от отчетеното в ECDC е, че към 31 март в България са били доставени приблизително еднакъв брой дози на AstraZeneca (312 000) и на Pfizer (279 630), но властите така и не дават право на избор на желаещите. Други държави поставят почти всичко, което получат, докато България към момента има близо 190 хиляди доставени, но непоставени, дози.

Освен трите известни ваксини, закупени от правителството след одобряването им от Европейската агенция по лекарствата (ЕМА) в статистиката на ECDC за България фигурират и поставени малко над 9 хиляди дози от продукт, описан като „неизвестен“.

Възможното обяснение е или че е допусната грешка в изпращането на данните, или че около 4500 души са се ваксинирали с продукт, за който не е съобщавано.

Източник/ци: Нов скандал с ЕС: Мафията ГЕРБ доставила хиляди дози неизвестна ваксина (Хунтата крие данни за имунизацията от ECDC) - Narod.bg

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!