Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Предизборният сценарий на ГЕРБ

Автор: Георги Георгиев

Малцина си дават сметка какви огромни услия струва на ГЕРБ да изглежда предизборна борба в страната скучна и безидейна. Управляващите поеха риска да пуснат на воля да върлува епидемията, но паралелно наложиха сериозни ограничения на партийните мероприятия, превърнаха трите национални телевизии в директни рупори на партйната си пропаганда, сервираха ни една завладяваща шпионска драма и развързаха широко кесиите на държавния бюджет и на черните си каси.

Трябва да се признае, че комплексът от внушения и манипулации засега дава определени позитивни резултати за властта. Ето по-главните от тях:

1) Предизборната борба не успя да наелектризира обществените настроения. А опитът от близкото ни минало сочи, че всяка радикализация на обществото води до спад на доверието към ГЕРБ и обратното - в условията на политическо безвремие, управляващата партия увеличава електоралната си тежест.

2) Подтисна се очакването за промяна. Ентусиазмът от лятото да бъдат свалени управляващите вече угасна и отново бе реабилитирана тезата, че няма нищо по-нормално от това Борисов да състави четвърти кабинет. Което означава едно гигантско преобръщане на медийния наратив.

3) Разчита се, че сивотата на предизборната кампания ще доведе до ниска избирателна активност. Която ще удари основно БСП и нейният по-възрастен електорат и така ГЕРБ ще се окичи с лаврите на безспорен победител. Което ще направи всяка управление, в което днешни управляващи не участват, да изглежда неестетвено.

4) Също така слабата активност трябва да увеличи шансовете на патериците на ГЕРБ - ВМРО и Воля/НФСБ да прескочат изборната бариера.

Хората около Борисов добре разбират, че истинския резултат от изборите ще се изразява не в конкретната подкрепа, която ще получи всяка една отделна партия, а какво ще бъде сумарното съотношение между силите на статуквото и тези, търсещи промяната.

Ако допреди седмица изглеждаше, че партиите, които се стремят да свалят ГЕРБ от власт - БСП, "Има такъв народ", ДБ и „Изправи се! Мутри вън!“ ще разполагат с повече от половината места в новия парламент, последното проучване на "Медиана" вече показва изравняване на показателите. Споменатите по-горе политически играчи получават общо 47,9% от гласовете на избирателите, докато крепителите на статуквото - ГЕРБ, ДПС, ВМРО и Воля/НФСБ ще разполагат с 46,5%. Като прибавим допълнителния бонус от купени и фалшифицирани гласове, които ще се налеят към статуквото, нищо чудно то да вземе превес.

Изобщо, голямата рекапитулация на изборният резултат ще се състои от поредица дребни детайли - в чия ползва ще бъде минималната разлика в гласовете на партиите от статуквото и тези на анти-статуквото, каква ще бъде преднината на ГЕРБ пред БСП, дали и с колко влизат в парламента ВМРО и Воля/НФСБ. Подобно дребнотемие влиза в противоречие с масовите очаквания на хората, което предвещава изначална загуба на легитимност на бъдещия парламент. Той ще се окаже дотолкова продукт на политическите технологии, че много малко българи ще видят в него олицетворение на собствените си политически представи и надежди.

Но този ефект на изначално обществено разочерование ще се сбъска с неистовия стремеж на ГЕРБ да продължи участието си в управлението. От това не просто зависи политическото бъдеще на формацията, но и безопасността и спокойствието на нейния лидер. След 4 април ще видим как Борисов е готов на всеки един компромис, стига да се запази съдебния и прокурорски чадър, с който той е обгърнат до момента. В името на тази цел ГЕРБ може да подкрепи и чуждо правителство. Но това разбира се е един най-краен вариант.

Първо ще бъде направен опит да се намерят съюзници и сред партиите от анти-статуквото.  Неслучайно още отсега се внушава, че за "Има такъв народ", ДБ и коалицията на Мая Манолова тези избори ще бъдат тяхната лебедова песен. И те трябва да се възползват от първия и последния си шанс, който получават от българския избирател.

По така направения строен сценарий, ГЕРБ разбираемо ще изцеди всичко възможно в своя полза. И все пак гласовете може да не стигнат. И тогава нищо чудно днешните управляващи да оглавят общественото недоволство, породено от начина, по който са проведени изборите. Както вече обвиниха... БСП, че е направила изборния процес много труден. Наглостта, наред с измамата, са основните оръжия на днешните управляващи.

И все пак агонията на ГЕРБ ще бъде по-безболезненият път за развитие на страната ни, отколото поредния им триумф. В този смисъл останалите партии и повечето български граждани имат общ интерес да излязат от рамките, в който ги е поставила настоящата власт. Дори с цената на нови избори през лятото.

Източник/ци: Предизборният сценарий на ГЕРБ | glasove.com Новини

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!