Следвайте "Буднаера" в Телеграм

В Оксфорд сметнаха класическата музика за твърде “бяла” и “колониалистка”

Автор: Пол Сюжи, “Фигаро”

Курсовете по Шуберт могат да отпаднат, но пък да се преподава африканска или популярна музика.

Според информация на в. “Телеграф” преподаватели от престижния британски университет смятат, че преподаваният музикален репертоар придава твърде голямо значение на бялата европейска музика. В момента те размишляват как да променят програмите, по-специално тези за първия цикъл по музикознание, където уроците по пиано и дирижиране могат да станат факултативни, а някои курсове по Шуберт или Гийом дьо Машо могат да бъдат премахнати в полза на африканска или популярна музика. 

Освен това, в доклада, с който се е запознал британския всекидневник, авторите упрекват преподаването на музикална техника, че е “свързано все още твърде много с колониалния период”. Същия доклад посочва, че почти всички преподаватели по музикална техника са бели, а цветнокожите студенти имали по-големи трудности в учението от другите, поради прекомерното значение, което се придава на “бялата европейска музика от колониалния период”. 

Не за първи път движението Black Lives Matter (“Животът на черните има значение”) разтърсва престижния университет, където през 2018 г. се разрази полемика за Кристофър Корингтън, бивш колониален губерантор, чието име носеше библиотеката на един от Оксфордските колежи. Въпреки че тя беше преименувана, статуята на Корингтън остана в библиотеката, въпреки исканията да бъде премахната. 

Превод: “Гласове”

Библиотеката "Кристофър Корингтън" на един от Оксфордските колежи беше преименувана

Франц Шуберт 

В Оксфорд сметнаха класическата музика за твърде “бяла” и “колониалистка”

Източник/ци: В Оксфорд сметнаха класическата музика за твърде “бяла” и “колониалистка” | glasove.com Новини

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!