Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Нов шамар: Държавният департамент на САЩ с унищожителна критика към България

Свободата на изразяване е в състояние на “свободно падане”. Безброй много случаи на контролиран вот са били регистрирани в България от Transparency International. Въпреки че законът предвижда наказателни преследвания срещу официални лица по обвинения в корупция, правителството не прилага законът ефективно - държавни служители по всички етажи са замесени в корупция, подкупи, конфликт на интереси.

Това са само част от болезнените констатации, направени в официален доклад за правата на човека от Държавния департамент на САЩ. Констатациите са за всички държави по света, но в секцията за България чуваме вече до болка познати истини. Впрочем, проблемите с корупцията и медийната свобода бяха посочени от двама американски сенатори съвсем наскоро, но позицията не бе взета на сериозно. Бе определена от властимащите като “лично мнение”. А какъв е този доклад?

Документът е обширен. В доклада се споменава и фигурата на главния прокурор Иван Гешев. Споменава се поименно Делян Пеевски. 

В документа на Държавния департамент пише още, че бизнесменът и депутат Делян Пеевски редовно използва своя контрол над медиите, за да осигурява позитивно отразяване за определени политици и главния прокурор. 

Докладът отбелязва полицейското насилие срещу протестиращи през 2020 г., които настояваха за оставката на премиера Бойко Борисов и главния прокурор Иван Гешев. Конкретно споменати са случаите с Димитър Педев и журналиста Димитър Кенаров, които бяха бити от полицаи и после това насилие на практика не беше разследвано.

Важни въпроси по отношение човешките права в България са полицейското насилие, произволните арести, сериозните проблеми със съдебната независимост и ограниченията върху свободното изразяване, в това число медийна цензура и корпоративен и политически натиск върху медиите. Констатирани са сериозни корупционни практики.

Целият доклад може да бъде прочетен тук.

Източник/ци: Нов шамар: Държавният департамент на САЩ с унищожителна критика към България

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!