Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Белоруският отговор на “лорд” Байдън

/Поглед.инфо/ Министерството на външните работи на Република Беларус реагира много остроумно и язвително на поздравленията на американците по случай определен празник на Беларус, измислен в САЩ.

Цитирам изцяло това изявление на Минск. Прекрасно е!

Коментар на пресслужбата на Министерството на външните работи на Република Беларус във връзка с изявлението на посолството на САЩ от 25 март 2021 г.

26 март 2021 г.

„Във връзка с изявлението на американското посолство от 25 март 2021 г., ние изразяваме искрената си благодарност към американската страна за това, че най-накрая показаха готовността си да прехвърлят двустранната реторика в конструктивен канал и че поздравиха за важна дата в историята на нашата страна. Само че ще приветстваме разпространението на тази практика и до държавните празници.

Признаваме грешката си и използваме възможността да се извиним за липсата на поздравления за скорошната 160-та годишнина от приемането на Конституцията на Конфедеративните щати на Америка, чието знаме все още е скъпо за много американци. В същото време движението ЧЖИЗ в цялата страна има десетки милиони членове.

За съжаление днес американското общество е дълбоко разделено, както каза Джо Байдън: „Аз съм напълно фокусиран върху обединяването на Америка, обединяването на нашия народ, обединяването на нашата нация. Силите, които ни разделят, са много дълбоки и силни. Нека започнем отначало. Слушайте се, възприемайте се, виждайте се...”

Ние също така подкрепяме стремежите на американския народ за по-добро бъдеще - този ден и всеки ден! Затова ние вярваме, че само истинският приобщаващ диалог ще помогне на американската нация да се обедини в този труден момент от историята. Като безкористен жест на добра воля, Беларус, имайки опит като платформа за преговори в рамките на Тристранната контактна група, е готов да предложи своите услуги при организирането на такъв процес. Ще предоставим каквото и да е съдействие, включително с участието на нашите партньори в интеграционните структури.

Въпреки че от независимостта са изминали повече от два века, последните събития в САЩ показват, че американската борба за свобода все още продължава. Днес стотици хиляди американци от всички възрасти искат публично правото да определят съдбата на своята страна. Мнозина плащат висока цена за опитите си гласът им да бъде чут, тъй като сегашната администрация дори трябваше да използва смъртоносни оръжия и да застреля няколко души, за да остане на власт и да консолидира изборните резултати.

Възхищаваме се на смелостта и решителността на американските герои, включително Джулиан Асанж, Едуард Сноудън и Челси Манинг, които жертваха почти всичко в името на истинската свобода и хармония в американското общество.

Беларус, заедно с американския народ, очаква с нетърпение деня, когато някой обикновен американец ще може да се разхожда свободно и безпрепятствено близо до Капитолия.

Благодарни сме на назначения посланик на САЩ в Беларус Джозефин Фишер за безценните му съвети към целия белоруски народ кога и как трябва да се проведат избори. Разбира се, нашето белоруско примитивно и оскъдно мислене никога не би ни позволило сами да разрешим този въпрос. В знак на невероятна благодарност, външното министерство е готово по свой ред да приеме молбата на Нейно превъзходителство за белоруско гражданство, за да я включи в избирателния списък и да ѝ даде възможност да гласува. Същото може да се направи и без гражданство на някоя електронна платформа, призната от г-жа Фишер.

Не можем да не реагираме на подадената от американската страна ръка за помощ при провеждането на изборите. Подобни постижения на американската избирателна система като гласуване по пощата и електоралната колегия, вместо прякото волеизявление, могат да бъдат взети предвид и проучени от белоруската страна.

Дълбоко трогнати от вниманието на Съединените щати към съдбата на Беларус, като стъпка в отговор можем да направим принос за развитието на земеделието в Аляска и ефективното развитие на земите ѝ. В тази връзка сме готови да разгледаме възможността за съвместно управление на тази територия.

Беларуски строителни организации, разположени в региона, могат да бъдат прехвърлени, за да предадат опит и да помогнат на жителите на южните щати за преодоляване на последиците от природните бедствие.

Искрено желаем на американския народ единство и без да се спъва, да катери стълбата на Американската мечта.

Надяваме се, че положителната тенденция в нашите отношения ще продължи и заедно ще стигнем до момента, в който ще можем щастливо да срещнем Шестия флот на САЩ по морските граници на Беларус! "

Тук дори няма какво да се добави - просто подчертах с „получерен шрифт“ някои остроумни моменти в изявлението.

В същото време ще отбележа: когато шрифтът е "курсив" - Министерството на външните работи на Беларус подчертава думите си.

... Това е то - нов дипломатически език.

Превод: В. Сергеев

Източник/ци: Белоруският отговор на “лорд” Байдън - Поглед Инфо

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!