Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Георги Георгиев, БОЕЦ за ФАКТИ: Вотът вече е манипулиран с отказа на ЦИК да наложи санкции на Борисов

Вчера гражданското сдружение БОЕЦ обяви с видеоизявление на своята Facebook страница, че, като сдружение в обществена полза, БОЕЦ са се регистрирали в ЦИК като наблюдатели в предстоящите парламентарни избори на 4 април. За да говорим за ролята на наблюдателите в предстоящите парламентарни избори, за възможностите да се включим в тях като такива и за гражданското общество у нас, от ФАКТИ се свързахме с лидера на БОЕЦ Георги Георгиев.

„БОЕЦ упражняваме своето право като неправителствена организация с дейност в обществена полза да се регистрираме като наблюдатели на изборите. Всяка една организация с подобен статут има това право и ние го правим. Вече сме регистрирали над 30 човека, които са наши членове и симпатизанти като наблюдатели. Вече има и издадено решение на ЦИК и самите удостоверения са готови“, каза Георги Георгиев.

„БОЕЦ не участваме пряко като кандидати в тези избори, но в същото време ние не можем да стоим отстрани безучастно – да наблюдаваме, включително и очакваните фалшификации, манипулации по време на изборите. Затова ние се регистрираме като активни наблюдатели – за да можем да гарантираме честността на вота поне там, където ще има наши хора. Всичко е абсолютно доброволно и в обществена полза, което предполага, че няма да бъде възмездно, тоест няма да се заплаща, както и винаги от БОЕЦ сме правили. Нашите хора са напълно доброволци“, каза още Георгиев.

„Където успеем да организираме хора, ще участваме с наблюдение и при предаването на документите в СИК-овете по време на броенето, както и през целия изборен ден. Ще осигурим наш представител включително и в ЦИК. Каквото и където успеем да осигурим, трябва да знаят, че ще им дишаме във врата, трябва да знаят, че няма да позволим да се подиграват и да се гаврят с гласа и вота на хората. От друга страна, нашето послание към всички българи остава – да бъдат готови на площадите веднага в деня след изборите, където битката продължава. Имам предвид продължаване на протестите със същите искания – отстраняване на Гешев, отстраняване на Борисов, Пеевски и тяхната банда от управлението на страната под каквато и да е форма“, допълни той.

На въпроса дали от БОЕЦ очакват изборни манипулации, Георги Георгиев отговори: „Вотът вече е манипулиран с отказа на ЦИК да наложи санкции на Борисов и неговите министри за това, че нарушават закона, агитирайки незаконосъобразно и използвайки служебни автомобили, държавен ресурс и т.н. Изборите вече са манипулирани. Държавната машина се използва незаконно в полза на една партия. Използването на държавния ресурс, на държавната администрация, която да работи в полза на една партия, това ни връща в годините преди 89-та година. В момента сме в подобен режим и можем да кажем, че изборите вече са манипулирани“.

Разговорът премина към решението на БОЕЦ да не се бори за властта в държавата. „Ние не се включваме в битката за властта, но се включваме в политиката. БОЕЦ сме от малкото организации, които правят политика – например исканията за оставка на правителството, това са политически искания. Не се включваме в битката за властта, защото нашата битка е да отстраним мафията от властта. Вярваме, че тази битка може да се води и да бъде спечелена именно на гражданския фронт. Партии и партийци в България има предостатъчно, гражданското общество липсва – това е големият дефицит. Затова ние работим на това ниво и ще продължаваме да работим“.

Липсата на по-развито гражданско общество, Георгиев обясни с: „Моделът, който трябва да се следва е моделът на будния гражданин, моделът на гражданина, който осъзнава своята сила, своите права и има куража и смелостта да отстоява правата си, има куража и смелостта да търси отговорност на управляващите за техните предателства и грешки. Обясняваме си липсата на такова гражданско общество с продължаващата вече десетилетия политика на смачкване на гражданското общество. Хората са обезверени, отчаяни. Голяма част от активните хора бяха прокудени в чужбина. Затова го има този дефицит, но има и непримирими хора – винаги ги е имало.

Може би ни тежи това, че трудно се организираме между нас, трудно постигаме координация, синхрон и някакво принципно и колосално обединение, но и това се случва макар и по трудния начин. Това е пътят, това е решението – истинска гражданска мрежа от подобни организации и отделни граждани, които да имат организационната готовност да реагират мигновено на всяка свинщина, на всяка неправда, на всяка несправедливост. Ето тогава няма да има значение кой е на власт, защото нас ще ни има, управляващите ще знаят, че ни има и ще бъдат наказани на секундата“.

На въпроса именно управляващите ли са хората, които потискат гражданското общество, Георгиев отговори: „Потискането на гражданското общество е процес, в който са съпричастни всички, управлявали до момента. Това е статуквото – БСП, ДПС, ГЕРБ, т. нар. „патриоти“. Всички те са част от това статукво на БКП, ДС и останалите производни. Това е моделът в момента – всеки активен бива размазан, прокуратурата бива активирана срещу него, МВР, ДАНС и всички останали институции “бухалки” го размазват, смачкват, наказват. Това беше моделът досега и в момента.

Знаем какво става, когато подадеш сигнал за корупция – веднага се образува проверка срещу теб. БОЕЦ е пример за това нещо, включително и аз самият имах няколко такива случая. Ето срещу това се изправяме ние и показваме другия модел. Моделът на граждански контрол, на будното гражданство, на активния гражданин е решението за голяма част от тези проблеми, защото властта на мафията се крепи в огромна степен именно на нашата слабост, на гражданското мълчание, на гражданското бездействие. Това е факт и ние трябва да си признаем, че носим отговорност – да не кажа вина, но със сигурност солидарност с мафията и бандюгите за това, че позволяваме това, което се случва в последните десетилетия“.

В края на разговора Георги Георгиев обясни как можем да се включим като наблюдатели в изборите на 4 април: „Призовавам всеки гражданин да прояви тази активност. Който има времето и възможността, да се включи или към БОЕЦ, или към някоя от достатъчното други платформи, дори и от участващи партии. Не е толкова важно, че си регистриран като застъпник към някоя партия, важното е да бъдеш в комисията и да следиш за законността на вота. Щом се касае до БОЕЦ, разбира се, хората могат да се свържат с нас. Оттук нататък до изборите имаме право да регистрираме допълнителни наблюдатели. Условията и правата на наблюдателите са ясни, всеки може да се запознае с тях. Могат да се свържат с БОЕЦ и през Facebook, и през сайта ни, всички координати на БОЕЦ са публични“.

Георги Георгиев, БОЕЦ за ФАКТИ: Вотът вече е манипулиран с отказа на ЦИК да наложи санкции на Борисов

Източник/ци: Георги Георгиев, БОЕЦ за ФАКТИ: Вотът вече е манипулиран с отказа на ЦИК да наложи санкции на Борисов - ᐉ Новини от Fakti.bg - Мнения | ФАКТИ.БГ

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!