Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Вучич нападна яростно ЕП: На народа му писна да слуша лъжи

Сръбският президент Александър Вучич разкритикува доклада на Европейския парламент за напредъка на Сърбия по пътя на присъединяване към ЕС, приет на 25 март. Сръбският лидер коментира документа по време на проверка на строителството на инфраструктурни съоръжения в близост до град Шабац, излъчена от агенция Танюг.

„Моят коментар по техния доклад е само един: с този доклад те казаха всъщност всичко за самите себе си. Те казват: „Забелязано е, че здравната система в Сърбия страда от липса на ресурси. А погледнаха ли своите? Ние тестваме повече хора от 80% от страните от Европейския съюз, у нас няма недостиг на медицинско оборудване, именно защото не разчитахме на тях, когато закупихме това оборудване. Казват, че нямаме достатъчно специалисти. Е, нашите лекарите не са професионалисти. Професионалисти са само тези, които отидоха при тях“, каза Вучич.

Държавният глава подчерта, че няма да позволи нападения срещу лекари.

"Мога да им позволя всичко и не бих коментирал нищо, но на народа му писна да слуша лъжи, които дори вече не се опитват да прикрият. Няма обаче да им позволя да нападат нашите лекари, защото нашите лекари се оказаха по-професионални от много специалисти от тези страни. И по ниската смъртност, и по много други неща ние сме далеч пред тях. Когато ни говорят за липса на медицинско оборудване, след като ние сме построили две нови болници и изграждаме трета; когато ни говорят за ваксинации, след като няма държава с повече ваксини от нас; и за това кой е по-добър във ваксинирането от нас, нека кажат коя е тази държава в ЕС“, каза сръбският лидер.

"Горд съм от факта, че делегитимизирам "държавността" на Косово. И ще продължа да го правя, въпреки Европейския парламент. Въпреки Европейския парламент и за славата на Сърбия. И те не могат да ми направят нищо”, заключи Вучич.

В четвъртък Европейският парламент прие доклад за напредъка на Сърбия към ЕС. Документът на депутата Владимир Билчик беше подкрепен с мнозинство (538 гласа). Докладът посочва предполагаеми проблеми на Сърбия в борбата срещу пандемията, защитата на свободата на словото и т.н. В документа се подчертава още, че нормализирането на отношенията с Косово е "приоритет и предпоставка за присъединяване към ЕС". 

Източник "Фактор"

Източник/ци: Вучич нападна яростно ЕП: На народа му писна да слуша лъжи

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!