Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Румен Петков: Изборите ще бъдат фалшифицирани

Тревога за фалшификации на изборите и за извършван от правителството грабеж бият отново от АБВ. „Десетки хиляди наши сънародници ще бъдат лишени от правото на глас“, алармира лидерът на АБВ Румен Петков, визирайки карантинираните и добави, че според прогнозите на анализаторите към деня на изборите те ще са 100 000.

„100 хиляди български граждани практически ще бъдат лишени от правото на глас, а тези мобилни секции, които ще работят, ще имат едно единствено задължение – да фалшифицират изборния резултат за гражданите, които ще участват“, заяви пред журналисти той. Процесът на карантиниране е неконтролируем, хаотичен, няма единен информационен масив в здравното министерство за карантинираните и тяхното географско разположение, посочи той и отбеляза, че към днешна дата карантинираните са над 70 000 и никой не може да каже колко от тях са карантинирани на постоянен адрес и колко -на временен.

„Държавата е абдикирала от задължението си да осигури право на глас на тези хора, а прозрачността и контролът върху тяхното участие в гласуването е занулен“, заключи лидерът на АБВ. От 5-членни мобилни секционни избирателни комисии, които трябваше да гарантират правото на глас на тези хора, са свити на 3-членни и никой не може да каже в каква степен е попълнен техния състав, изтъкна още той. По разгърналата се вчера дискусия, че забавянето на доставката на машините, забавянето на предварителната подготовка на всички методически указания на ЦИК, свързани с гласуването, оформянето на протоколите от гласуването ще ни постави пред свършен факт, Петков припомни, че АБВ са предупреждавали преди една година.

„Никой не се загрижи от всички партии, представени в ЦИК, а това са ГЕРБ, БСП, Да България, ДПС, НФСБ, включително партията на Бареков – всички си мълчаха и вчера с голяма почуда установиха, че ситуацията е драматична“, коментира той. „Нещата се бутаха да бъдат доведени до този резултат“, убеден е той. Петков определи като нелепи опитите да бъде обвиняван Емил Войнов, който е председател на работна група, предложила решения, за които са гласували 16 от всички 17 членове на ЦИК. Припомняйки ролята на Мая Манолова за приемането на Изборния кодекс, Петков коментира, че тя има най-малко право да коментира темата.

„Оставям настрани, че който е искал да я използва я пращаше по печатници, по Костинброд за вдигане на шумотевици и сега пак ще вдигаме шумотевица без никой да носи грам отговорност за този Изборен кодекс и щетите от него“, добави той. Според него щетите са резултат от наслагвания – развитие на заложеното с приемането на ИК. „Този Изборен кодекс и тези методически указания, които ЦИК разпрати на районните и секционни избирателни комисии са всъщност гаранция, че изборите ще бъдат фалшифицирани“, категоричен е Петков. Като „цинизъм“ определи той правените „големи открития“ от членове на ЦИК, че ще бъде много сложно с поставените под карантина.

„Ако проблемът с карантинираните е възникнал днес за някои от тези хора, тяхното място не е в ЦИК“, коментира Петков. „Структурирането на протокола ще отиде на 10 милиона числа“, изтъкна още той и изрази недоумение колко от протоколите биха били действително коректно попълнени. Предварителният анализ сочи, че сега – преди това изтезание с 10 милиона числа, 8 от 10 секционни избирателни комисии правят грешки при попълването на протоколите, посочи Румен Петков и обобщи: „Всички тези неща гарантират един дискредитиран изборен процес“.

Петков припомни, че АБВ още януари миналата година са алармирали за тези проблеми, но никой не е обърнал внимание и констатира, че днес всички, някакси много организирано, скачат срещу това, което те самите са натворили. „Много е непочтено, много е некоректно и българските граждани трябва да знаят, че нещата са така направени, че да обслужат шайката, която накрая ще обяви резултата, а е известно, че Мишо Константинов ще обяви това, което му каже Бойко Борисов“, заключи лидерът на АБВ. Румен Петков припомни, че от АБВ са подготвили писмо до здравното министерство, с искания за яснота за цялостната процедура за поръчката за дезинфектанти маски и предпазни облекла, която беше проведена не по ЗОП, а като извънредна и съобщи, че отговорът бил, че ще отговорят след 10 дена.

„Какво извънредно има в редовните избори, кой е изненадан, че изборите са на 4 април“, изрази възмущение, че поръчката е направена по извънреден ред и коментира: „Властта краде от здравето ни, властта граби смъртта ни. За тези хора човешкият живот няма стойност. За тях има стойност грабежът от дезинфектанти, маски, скафандри и предпазни облекла“. Петков съобщи още, че в склада, в който трябвало да бъде доставена поръчката, два дни след изтичане на срока за доставката на тонове дезинфектанти, стотици хиляди маски нямало нищо и упрекна здравното министерство, които имали достъп до този склад: „Те ни лъжат, крадейки от смъртта на българските граждани“.

Източник/ци: Румен Петков: Изборите ще бъдат фалшифицирани – Рикошет

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!