Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ердоган: Оттеглянето на Турция от Истанбулската конвенция е окончателно

Оттеглянето на Турция от Истанбулската конвенция е свършен факт и решението е окончателно. Това заяви президентът на страната Реджеп Таип Ердоган след призиви от Европа оттеглянето да бъде преосмислено.

В Турция имаше протести, но Ердоган настоява, че Истанбулската конвенция не работи. Властта в Турция твърди, че основната цел на конвенцията - да ограничи насилието срещу жените - не е постигната. Имало и злоупотреби с правилата, въведени от международното споразумение. Противниците на оттеглянето казват, че цитираните от властта данни и мотиви са манипулирани и служат за извинение за оттеглянето.

"Взехме нашето решение. Излизаме от конвенцията точно така, както я подписахме. Няма какво повече да се рови около това. Вече известихме Съвета на Европа. Въпросът е приключен”, каза Ердоган.

"В последните години, откакто започнаха да атакуват Истанбулската конвенция, настроенията в Турция се промениха. Властта започна да говори срещу жените и всички насилници на жени бяха окуражени. Убийствата на жени стават все повече, откакто започнаха опитите им да премахнат конвенцията”, заяви студентката Ебру Батур. 

Източник Нова телевизия

Източник/ци: Ердоган: Оттеглянето на Турция от Истанбулската конвенция е окончателно

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!