Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Столтенберг: НАТО ще използва сила и при агресия с невоенни средства

НАТО възнамерява да използва сила дори в случаи, когато агресията спрямо някоя от страните-участнички се извършва с невоенни средства, заяви генералният секретар Йенс Столтенберг, цитиран от ТАСС. В речта си пред университета в Южна Флорида той каза, че алиансът никога няма да предостави на своя потенциален противник привилегията да разбере кога точно ще бъде задействан чл. 5 от Северноатлантическия договор.

Думите на Столтенберг са цитирани от  ТАСС 

„Ние заявихме ясно, че ще задействаме чл. 5, когато сметнем това за необходимо. Освен това можем да го направим и когато видим агресия с използване на други средства, а не обичайните военни”, заяви Столтенберг. В договора за създаване на НАТО е записан принципът на колективната отбрана, който предвижда отговор в случай на въоръжено нападение срещу една или няколко държави –членки на НАТО.

Свидетели сме как срещу съюзници в НАТО бяха предприети агресивни действия от други страни, при които бяха използвани невоенни средства, за да бъдат подкопани нашите позиции, да се всее разкол и да бъдем атакувани, подчерта генералният секретар, без да влиза в детайли и да дава примери. Според него, НАТО трябва да се адаптира именно към това и алиансът ще приеме необходимите решения. 

Столтенберг припомни, че и сега НАТО има готовност да приложи чл. 5 при кибератаки, което е нов сигнал към потенциалния противник. Той призова да се противодейства активно на дезинформацията и да се защитава „критично важната инфраструктура” на алианса. 

Москва веднага коментира думите на Столтенберг като недопустими. Руският сенатор Алексей Пушков, коментирайки плановете на Северноатлантическия алианс да използва сила дори в случай на "невоенна агресия" в Telegram, припомни, че такава концепция отсъства в международното право, предава РИА Новости.  "НАТО тръгва по изключително опасен път за размиване на разграничението между военни и невоенни средства за провеждане на политика", обясни политикът. Той призова алианса добре да помисли за заплахата от незабавна ескалация на конфликт поради такива действия, както и как другата страна ще реагира на това. 

Източник: "Сега"

Столтенберг: НАТО ще използва сила и при агресия с невоенни средства

Източник/ци: Столтенберг: НАТО ще използва сила и при агресия с невоенни средства | glasove.com Новини

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!