Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Банките с нова тесла: Въвеждат годишна такса за депозити

Нова неприятна изненада поднесоха банките у нас. Вече не само, че няма да има някаква доходност за хората, които държат средства си в депозити, но и гражданите ще трябва да плащат на банката, за да бъдат съхранявани парите им, научи Lupa.bg. Това по принцип е практика на много световни пазари, дори прословутите сигурни банки в Швейцария и Австрия таксуват управлението на ресурси, но за България е новост и вероятно ще предизвика раздразнението на едрите депозанти.

Някои банки у нас въвеждат подобна такса от 1 април. Първата, която го обяви публично, е Банка ДСК. Тя вече разпрати уведомителни писма на хората, които имат налични големи суми по депозитните си сметки. От 1 юни обаче са готови да я последват и други 4 големи банки, научи Lupa.bg.

За момента т.нар. отрицателна лихва, която банката предпочита да нарича "такса", касае по-големите депозити, които са на стойност над 400 000 лева. Таксата е в размер на 1,5% от сумата над 400 000 лева. До няколко месеца обаче се очаква такса да има и за депозити с по-малка стойност, примерно за тези над 200 000 лева.

Това означава, че ако имате в сметката си, да речем 500 000 лева, занапред ще плащате такса от 1,5% върху остатъка от 100 000 лева, тоест 1500 лева годишно. Ако разполагате с 1 милион, тогава плащате такса върху 600 000 лева, или 9000 лева на годишна база.

По депозитни сметки на граждани и фирми у нас към края на март има близо 98 милиарда лева, но няма статистика каква част от тях са в сметки, надвишаващи 400 000 лева. Само преди месец финансистът Любомир Христов заяви пред Lupa.bg, че депозитите у нас са се увеличили, защото хората не знаят какво да правят парите си в условия на пандемия. 

Източник/ци: Банките с нова тесла: Въвеждат годишна такса за депозити - Lupa BG

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!