Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Меркел се разкая: Сбърках, моля ви за извинение!

"Беше моя грешка, единствено моя грешка. Моля за извинение!" - тези изречения на канцлерката Ангела Меркел направо изумиха наблюдателите, които обаче поздравиха канцлерката за политическата храброст да признае грешката си.

Предвиденият пълен локдаун по Великден в Германия няма да се състои, обяви Меркел след видео-съвещанието си с министър-председателите на провинциите днес. Lupa.bg вече извести по-рано днес за обратния завой, който канцлерката направи. Според вътрешни източници, на това съвещание тя казала още нещо многозначително: "Когато се втурваш с главата срещу стената, обикновено побеждава стената."

На своята пресконференция днес Ангела Меркел обясни, че идеята по Великденските празници всички дни от четвъртък до понеделник (1-5 април) да бъдат изцяло неработни в цялата страна, се зародила с най-добри намерения. За толкова кратко време обаче просто не може да се организира такова пълно затваряне на страната, каза Меркел.

Наблюдателите вече от няколко дни остро критикуваха досегашното решение именно с този аргумент и задаваха въпроси като: Какво правят лекарските кабинети, където има насрочени часове, включително и за ваксини? Как постъпват предприятията с непрекъснат производствен цикъл? Няма ли затварянето на магазините да доведе до прекалено струпване на хора в дните, когато може да се пазарува? Как ще се събират хората по празниците със семействата си? Възможно ли е изобщо Великденско богослужение само в интернет? И още: Как работодателите ще плащат за тези свободни дни? Какво е положението с пощенските доставки?

Грешката беше единствено моя, защото тъкмо аз в своята политическа функция нося последната отговорност, каза Ангела Меркел и помоли гражданките и гражданите за извинение заради допълнителната несигурност, която им е създала. Лидерът на Свободнодемократическата партия Кристиан Линднер дори призова Меркел да поиска вот на доверие от депутатите в Бундестага, с аргумента, че тя не може да е сигурна в мнозинството си.

В понеделник Меркел и министър-председателите бяха решили да обявяват Велики четвъртък за неработен ден, а в събота преди Великден да работят само супермаркетите. Предвид тревожното покачване на броя на новите зарази и смъртните случаи, петте почивни дни до понеделник включително трябваше да успокоят пандемичната ситуация в Германия, където локдаунът тъй или иначе е в сила до 18 април.

В своето емоционално обръщение по време на пресконференцията канцлерката Ангела Меркел каза още нещо, което мнозина германци очакваха да чуят: "Заедно ще победим вируса!"

Източник/ци: Ангела Меркел: Сбърках, моля ви за извинение! - Lupa BG

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!