Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Пекин сложи "черен" печат на наш евродепутат

Пекин сложи 'черен' печат на наш евродепутат

Международен дипломатически скандал е на път да се заформи след съобщение на властите в Пекин, че налагат санкции на десетима европейски представители заради "намеса" във вътрешните работи на Китай. Сред тях е и българският евродепутат от ДПС Илхан Кючюк.

Става въпрос за позициите, изразени от него и останалите наказани политици, във връзка с гоненията на малцинството от уйгури в региона Сиднзян, за чиито права светът се бори от десетилетие.

През 2018 г. Кючюк номинира за Нобелова награда за мир професор Илхам Тохти - застъпник на правата на уйгурското малцинство в Китай. 

По-рано днес ЕС наложи санкции под формата на забрани за влизане на територията на ЕС и замразяване на авоари на четирима високопоставени служители в сферата на сигурността в региона Синдзян. Европейски санкции бяха въведени и срещу китайска строителна компания. Решението на ЕС е заради нарушенията на човешките права на уйгурите, мюсюлманското малцинство, населяващо Синдзян.

И официален Пекин отговори - външното министерство призова ЕС да се откаже от "погрешния път на намеса в китайските вътрешни работи". А санкциите на Пекин забраняват на засегнатите европейски представители и техните семейства да влизат в континенталната част на Китай, Хонконг и Макао.

Освен Илхан Кючюк, санкционирани са още четирима евродепутати - Райнхард Бютикофер, Михаел Галер, Рафаел Глюксман и Мириам Лексман. Другите петима са нидерландският депутат Сьорд Вимер Сьордома, белгийският депутат Самюел Коголати, литовският депутат Давиле Шакалене, германският учен Адриан Ценц и шведският изследовател Бьорн Ерден.

Санкционирани са и Комитетът на Съвета на ЕС по въпросите на политиката и сигурността, Подкомитетът на Европейския парламент по въпросите на правата на човека, берлинският институт "Меркатор" по изследване на Китай и датската фондация "Алианс на демокрациите".

Уйгурите от години се стремят към по-голяма независимост, поради което са подложени на дискриминация, тормоз и тотален контрол от комунистическото ръководство на страната. Огромна част от тях са натикани в концентрационни лагери. 

От края на 2016 година китайското ръководство допълнително втвърди подхода си към уйгурите. Оттогава в страната съществува мрежа от изправителни, както ги нарича Пекин, затвори. Неофициално там пребивават не по-малко от 1 милион мюсюлмани. 

Източник/ци: Пекин сложи "черен" печат на наш евродепутат - Lupa BG

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!