Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Гешев разкри цяла шпионска мрежа, но Мата Хари от спалнята на премиера - не

.
Гореши шпионски сцени в МО...

Чухме Гешев няколко пъти. Чухме дори Сийка. Показаха ни схеми и снимки, видео как някой тегли пари от банкомат. Чухме и сравненията с „Кембриджката петорка“. „Софийската шесторка“ – в главната роля главният прокурор, който вече е по следите на тукашния Ким Филби. Нещо като „Борат 2“, но без Мария Бакалова… С Иван и Сийка. Джон льо Каре се върти от завист в гроба…
Да оставим Гешев да се къпе в славата на шпионските разкрития и да погледнем на историята от друг ъгъл. Онзи, за който главният прокурор никак не обича да му се напомня.

Всички разузнавания в света придават особено значение на работата с агентурата. Но съвременните служби все по-малко се интересуват от информация от оперативни източници и агенти от класически тип. Трудоемка работа, със съмнителни резултати. Важни са им агентите за влияние в оперативно интересната властова среда, които на професионален език се наричат още „особено пазени източници”, а на жаргон в руските служби – „добрите идиоти“. Те могат да влияят на процесите в една страна, на вземането на решения и реализирането на проекти, които обслужват интересите на други държави и кръгове.

Русия със сигурност има интерес да научава тайните на други страни, в това число и на

България. ФСБ (службата-наследник на КГБ) и ГРУ (Главното разузнавателно управление) притежават усъвършенствана Система от технически средства, която им позволява да провеждат оперативно-проучвателни мероприятия в мрежата, да държат под око хиляди и хиляди телефони, да получават във всеки един момент информация от мрежата от камери в цял свят и пр. В момента действа „СОРМ 3“, която е на нивото на новия „Ешелон“ на САЩ, Великобритания, Канада, Австралия и Нова Зеландия, на китайския „Златен щит“ и пр.

Агентите за влияние заемат водеща роля в шпионските игри.

Името на бившия премиер Андрей Луканов е свързвано от някои с Руското военно разузнаване. Логично. Той бе човекът, който имаше влияние да определя за известен период пътя, по който ще поеме България след ерата на Варшавския договор и СИВ. Запазването на руското влияние у нас чрез проекти в икономиката също бе по силите му. Тези интереси и сблъсъка в задкулисието заради тях доведоха да неговото убийство.

Мястото му не е останало незаето. Един от важните играчи е Ахмед Доган, който и досега се слави като човек с влияние, когото руските служби не биха изпуснали. И не са.

По време на Втората световна война агент на влияние на съветските служби е бил митрополит Стефан. Влиятелен човек с много връзки в царския двор и правителството, също и в дипломатическите среди. Съгласява се да работи за Москва срещу обещанието, че след войната руснаците ще го направят патриарх на БПЦ. Както и става. Екзарх Стефан е бил агент също на британците, на швейцарците и дори на Белград, твърдят някои историци.

През 2015 г. Йордан Бакалов, бивш шеф на вътрешната комисия в парламента и бивш служебен министър на вътрешните работи, е назначен за началник на служба „Военна информация“. Започва реформи, като една от тях е свързана с работата по руското направление. След няколко месеца е отстранен. За целта в НС е гласувана специална поправка в закона, станала известна като „поправката Бакалов“… Това става по лично разпореждане на Борисов. Защо? – Гешев да си отговори.

Оттогава военното ни разузнаване е взето на ръчно управление от кръга #Кой, това ще ви каже всеки служител във "Военна информация".

Доказателствата…

Пеевски се погрижи да се замажат следите от участието на руската банка ВТБ, близка до Путин, във фалирането на КТБ. Същата ВТБ, която имаше дял в КТБ, но вместо да спаси банката се включи в далаверата с придобиването на Виваком за 300 млн евро и препродажбата на фирмата за 1,3 млрд евро. Кой може да свърши подобно нещо, освен хора с голямо влияние?

Пеевски реши да придобие завод „Дунарит“ в Русе. Борисов и министрите Горанов и Караниколов се хвърлиха да му помагат. Включи се, разбира се и прокуратурата. Първо чрез Цацаров, след това с Гешев. „Дунарит“ не им бе достатъчен, посегнаха на цели сектори от военната промишленост на страната в услуга на руската военна индустрия. Тогава бизнесменът от бранша Емелян Гебрев се превърна в пречка. И се извърши атентат срещу него, синът му и техническия директор на „Дунарит“. Бяха отровени с „Новичок“. Разследването от българска страна бе крито и спирано многократно. Дори когато се знаеше със сигурност, че руските служби стоят зад опита за убийство, прокуратурата продължи да говори нелепици от сорта, че били яли рукола, някакви салати и пили кафе от кафемашина…

Кой прикрива години наред това гнусно престъпление? Властта и прокуратурата. Чрез агенти за влияние, разбира се. Иначе щеше ли Цацаров да подпише договор с руския си колега Чайка българските прокурори да се обучават в Москва? Днес Гешев изтъква, че някой от задържаните по шпионския скандал, били учили в Русия. А той и негови колеги къде придобиваха „безценни“ знания?

Агентите за влияние на Москва реализираха руския проект „Турски поток“ и платиха за тръбите през България 3 млрд лева. В резултат вече получаваме руския газ през Турция…

Изкуствено реанимираният многократно проект АЕЦ-Белене е също част от работата на агентите за влияние, намиращи се най-високо във властта.

А нима военният министър не направи всичко възможно да се ремонтират у нас и в Русия овехтяла съветска техника? За стотици милиони. Това не е ли услуга по силите единствено на агент за влияние? Иначе Каракачанов е патриот и страж на военните тайни. Него трудно ще го 4пробият" и след петата ракия или водка…

Присъщо на самовлюбените личности е желанието им да блеснат и да влязат в историята приживе. Да станат свидетели на собствения си триумф, да получат всенародно и международно признание – например от Лондон, Вашингтон или Брюксел. В психиатрията това се разглежда като симптом на психическо разстройство — най-често на комплекса за параноята. Мания за величие. Никой не е застрахован, но някои са особено усърдни. Комплексите за малоценност често раждат мании за величие в уродлива форма. Това може да се прочете дори на лицето, - казва проф. Ломброзо, за когото Гешев би трябвало поне да е чувал.

И Гешев, кои са големите тайни на шибаното военно министерство, дето не ги знаят и кокошките? Модерното превъоръжаване? Това и за виц не става. Ако има нещо ценно за измъкване, това са мафиотските проекти на агентите за влияние – българските управници. В тях се вгледай, ако ти стиска. Но си част от тях и не става, нали. Мъка, Гешев, мъка...

Няма кой да повярва на главния прокурор, след като се пъчи как разкрил цяла мрежа руски шпиони, а една Мата Хари, дето снима пачките и златото в борисовата спалня не може. Смешно е.

Борис Петков

Източник/ци: Гешев разкри цяла шпионска мрежа, но Мата Хари от спалнята на премиера - не

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!