Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Турция се оттегли от Истанбулската конвенция

Турция се оттегли от Истанбулската конвенция

Президентът Реджеп Тайип Ердоган е подписал указ за отказ от международното споразумение за защита на жените, пише "Сега".

Турция обяви оттеглянето си от т.нар. Истанбулска конвенция. Анадолската агенция съобщи, че президентът на страната Реджеп Тайип Ердоган е подписал указ, според който страната спира участието си в Европейския договор за предотвратяване и борба с насилието над жени и домашното насилие. Причина за решението не бе обявена. Но в консервативните среди в страната се приема, че конвенцията не съответства на семейните ценности и дори поощрява хомосексуалността. Не е добре приет и принципът на равенство между половете. Интересното е, че именно Турция е държавата, която първа подкрепи конвенцията, подписана през 2011 г. и влязла в сила от 1 август 2014 г.

Висши турски чиновници подкрепиха решението на Ердоган. Министърът на семейството, труда и социалните услуги Зехра Зумрут Селчук обяви в профила си в "Туитър", законодателството в страната гарантира правата на жените, а правната система е достатъчно динамична и силна, за да прилага нови разпоредби според нуждите. Селчук коментира, че Турция ще продължава да демонстрира нулева толерантност спрямо насилието над жените.

Директорът по комуникациите Фахретин Алтун  пък допълни, че Турция ще води политика за по-активно навлизане на жените в социалния, икономическия, политическия и културен живот. "Винаги ще казваме: "Силни жени - силна Турция", написа Алтун също в "Туитър".

Конвенцията е подписана от общо 45 държави. През юли 2018 г. обаче Конституционният съд обяви, че Истанбулската конвенция не съответства на Конституцията на Българи, припомня още "Сега".

Източник/ци: Турция се оттегли от Истанбулската конвенция | glasove.com Новини

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!