Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Гешев за шпионския скандал: Българи продават собствената си страна за стотинки

Шпионският скандал у нас не може да бъде сравнен с никое друго дело в България, каза пред Георги Любенов по БНТ главният прокурор Иван Гешев. И повтори, че това е случай без аналог.

В исторически план в България не е имало такъв скандал след 9 септември 1944 г. Единственият, с който могат да се правят аналогии, е т.нар. скандал с "Петорката от Кеймбридж".

"Българските служби показаха, че са възстановили своя потенциал, съсипан след 89-та година. Надявам се, това да е в интерес на България", отбеляза главният прокурор в ефира на БНТ.

Българските граждани имат право да бъдат обективно информирани, затова вчера прокуратурата избра този начин на представяне на това колко е грозно това, което правят българите в това престъпно деяние, допълни Гешев. Тук става въпрос за българи, които продават собствената си страна за стотинки.

Разбирам разузнавателната дейност, но в този смисъл не мога да я приема, каза прокурор номер едно. Ако говорим за руско разузнаване, аз мога да разбера дейността им. Не мога да я приема, защото засяга българската национална сигурност. Първо стои въпросът дали обичаме собствената си държава и тогава идват други интереси.

"Става дума за дело, свързано не само с националната сигурност, но и със сигурността на нашите евроатлантически партньори. Групата е била под контрол доста време, така че са взети мерки за ограничаване на заплахите за националната сигурност", обясни още Иван Гешев.

,,Прокуратурата процедира по този начин в последните 3-4 години. Ние сме максимално открити по всеки един случай. Българските граждани имат право да знаят максимално позволения от закона обем по случаите. 

"Тази грозна картинка трябваше да я видят българските граждани. Никой не обича предателите". Ние представихме фактите и доказателствата, по които ги вижда българската прокуратура'', допълни още Гешев.

"Тук не става въпрос дали харесваме чужди държави. Първият въпрос, който трябва да стои пред нас, е дали обичаме своята държава", подчерта той, и тогава идват други интереси.

"Знаете ли, вчера се замислих какво бих работил преди 89-та година. И си казах - пак щях да работя същото - да защитавам интересите на българската държава".

По думите му не само Русия, но и всяка друга държава, която засяга българския национален интерес, ще бъде обект на разследване от родната прокуратура.

Източник/ци: Гешев за шпионския скандал: Българи продават собствената си страна за стотинки

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!