Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Рано сутрин Гешев се похвали: Акция без аналог. Никой не обича предателите

.

Рано в съботната сутрин главният прокурор Иван Гешев се похвали в интервю пред Българската национална телевизия за безпрецедентната акция без аналог от 9-ти септември 1944 г. и застрашеният интерес на българската държава, който той ревностно защитавал при всякакви обстоятелства. Обвинител №1 отсече - Никой не обича предателите.

"Не бих сравнил акцията с което и да било дело в България. Постарах се да се поинтересувам, в исторически план няма такъв случай след 9-ти септември 1944 г. В Европа единственият аналогичен е "Петорката от Кеймбридж". 

"При нас никой не успя да избяга, за щастие. Опита се. Не бих сравнявал този случай и се гордея с това, което българските служби и прокуратура направиха. Това е случай без аналог", похвали се още Гешев и допълни - блгарските служби са показали, че са възстановили своя потенциал, съсипан през последните години. 

"Ако не забелязвате, прократурата процедира по този начин през последните 3-4 години. Открити сме максимално, за да информираме гражданите максимално пълно в обема, който позволява закона, без да се нарушава презумцията за невиновност", отсече още Гешев. 

Това твърдение е интересно предвид факта, че основни критики към Обвинител №1 е именно издаването на присъди преди да се е произнесъл съда. Гешев дори даде пример как държавното обвинение през лятото на миналата година разпространило разговори на човек, който "мисли, че в момента се намира в Обединените арабски емирства".

Защо прокуратурата огласила така случая с руските шпиони? За да се види колко е грозно всичко, което правят тези хора, обясни Гешев.

"Не мога да забраня фактите да се интерпретират по начин, по който е угодно за когото и да било. Представихме ги така, както ги вижда българската прокуратура. Не мога да коментирам кой по какъв начин ще коментира. Няколко принципни неща - ако си кадрови разузнавач, ти защитаваш националната си сигурност. И българските разузнавачи го правят. Това е дейност, която всяка държава прави. Мога да разбера дейността им доколкото това е достойна професия. Не я приемам, защото засяга българската национална сигурност. Тук става въпрос за българи, които продават собствената си страна за стотинки. Това са хора, които би трябвало да са офицери. Клели са се да защитаваш страната си. Тази грозна картинка трябваше да видят гражданите. Никой не обича предатели. Такива винаги е имало. Като започнем от Юда", коментира още Гешев. 

Обвинител №1 отсече - прокуратурата ще направи всичко, за да се противопостави на дейности, които застрашават националния ни интерес. Нямало значение дали ставало въпрос за Русия или някоя западна държава. Тоест - по същия начин щял да действа главния прокурор, независимо от къде идвала заплахата. Какви били нашите интереси обаче решавали политиците. И избирателите. Но не и българските служби за сигурност, смята още Гешев.

Източник/ци: Рано сутрин Гешев се похвали: Акция без аналог. Никой не обича предателите

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!