Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Гешев като ген. Колев след арестите: Какво търсят руснаците в нашата Добруджа? Ще ги бием и прогоним! Разбитата група е без аналог в новата ни история

Разбитата група е без аналог в новата ни история. Българските граждани могат и трябва да се гордеят със службите, заяви главният прокурор Иван Гешев.

Двама военнослужещи от Министерството на отбраната са задържани за 72 часа с постановление на наблюдаващ прокурор от Военно-окръжна прокуратура – София по подозрение за изнасяне на класифицирана информация в полза на чужда държава.

Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на отбраната.

Задържането е станало в резултат на проведени оперативно-следствени действия на службите за сигурност. По случая е образувано досъдебно производство.

Главният прокурор Иван Гешев направи неочакван коментар в туитър, цитирайки генерал Колев:  "Бог ми е свидетел, че съм признателен на Русия задето ни освободи. Но какво търсят сега руснаците* в нашата Добруджа? Ще ги бием и прогоним както всеки враг, който пречи за обединението на България!".

В оригинал думите на ген. Колев обаче са "казаците", а не руснаците, което явно е променено от Гешев или екипа му. 

Ето и героичните детайли от титаничната борба:

За първи път в новата история на България е разкрита група за шпионаж, при това в Министерство на отбраната.

Ръководител на групата е бивш ръководен кадър от служба "Военно разузнаване", завършил школата на ГРУ.

Неговата основна задача е била да създаде нелегална организация за събиране на информация в полза на Русия.

Едното лице от групата, в която са участвали шестима, е завършил разузнавателна школа в Москва в ГРУ и после става преподавател, както и служител в служба "Военно разузнаване" към министъра на отбраната. Той е изградил нелегална агентурна мрежа и е вербувал лица, които са имали достъп до класифицирана информация на България, НАТО и ЕС, която е държавна тайна.

В групата участва и съпругата на резидента, която има българско и руско гражданство, и се е ползвала с доверието на руските дипломати у нас. Тя е играла ролята на посредник, като е предавала информация и парични средства. 

Тази шокираща история стана известна от извънредния брифинг, даден от главния прокурор Иван Гешев по новия шпионски скандал у нас. 

МИНИСТЪР КАРАКАЧАНОВ С АКТИВНО УЧАСТИЕ 

"Искам да изтъкна приноса на министъра на отбраната Красимир Каракачанов и на ръководителя на военното разузнаване полк. Велко Атанасов - един достоен български офицер".

Това заяви главният прокурор Иван Гешев на извънредната пресконференция, посветена на разбитата в МО шпионска група, работила в полза на Русия. 

Разследването е от особено значение за българската национална сигурност и тази на НАТО и другите ни партньори. Случаят е без аналог в новата ни история. Българските граждани могат и трябва да се гордеят със службите”, подчерта главният прокурор Иван Гешев. 

НЕ МРАЗИМ НИКОЯ ДЪРЖАВА, НО СМЕ ДЛЪЖНИ ДА ЗАЩИТИМ БЪЛГАРИЯ, ОБЯВИ ГЕШЕВ

Главният прокурор Иван Гешев обяви, че не иска акцията да служи за разединение, а за обединение на българските граждани.

"Ние сме на първо място българи. Този път искам да се обединим на основата на това, че обичаме родината - дума, която сме започнали да забравяме. Трябва да помним, че сме българофили и защитаваме родината. Ние и не мразим никоя чужда държава, но сме длъжни да защитим нашата родина България", каза още главният прокурор Иван Гешев.

ГРУПАТА


Ръководител на групата е бивш ръководен кадър от служба "Военно разузнаване", завършил школата на ГРУ, съобщи говорителят на главния прокурор Сийка Милева.
Неговата основна задача е била да създаде нелегална организация за събиране на информация, добави тя. 

Сийка Милева заяви, че за първи път в новата история на България е разкрита група за шпионаж. 
"Подготвили сме и материали, които са част от общата доказателствена съвкупност и се спазва презумпцията за невиновност. В него са изполвани и условни наименования. Тази група застрашава националната сигурност. 

СЕМЕЙСТВО В ГРУПАТА

Едното лице от групата, което условно ще наречем резидент, е завършил разузнавателна школа в Москва в ГРУ и после става преподавател, както и служител в служба "Военно разузнаване" към министъра на отбраната. Той е изградил нелегална агентурна мрежа и е вербувал лица, които са имали достъп до класифицирана информация на България, НАТО и ЕС, която е държавна тайна.
Участва и съпругата на резидента, която има българско и руско гражданство и се е ползвала с доверието на руските дипломати у нас. Тя е играла ролята на посредник, като е предавала информация и парични средства.

Документирани са разговори между нея и резидента инейни посещения в сградата на посолството на Русия в София."

По време на брифинга от прокуратурата показаха видео кадри и аудио записи на разговори между съпрузите от групата, както и посещения на жената в Руското посолство. 

КОЙ КОЙ Е В ГРУПАТА

Ръководен кадър от системата на МО е първият участник и неговите задължения са свързани с планиране и бюджет на ведомството.

Вторият е действащ служител в служба военно разузнаване. Изготвя информация по линия на противодействие на хибридните заплахи и рискове, включително от Русия.

Третият е също от тази служба и във военната си кариера е изпращан на мисии в българските военни контингенти зад граница.

Четвъртият е бивш служител на "Военно разузнаване", като е бил и на мисии зад граница като военно аташе. Сега е директор на регистратура на класифицираната информация в Народното събрание. 

Участниците в групата са изключително подготвени, военнослужещи, които заемат високи длъжности. Тяхната роля била да предоставят информация, която са набявили по време на работата си. Имали достъп до информация за НАТО, ЕС и България.

Част от лицата били обучавани в оперативно майсторство от резидента. 

Резидентът е провеждал регулярно срещи с членове на групата в ресторанти, спортни зали, у дома си или в личния му автомобил. Всеки месец предварително са били уговорени срещите.

Резидентът е предоставял на участниците в групата SD карти и мобилни телефони. Картите е следвало да бъдат използвани, за да не остава информация в мобилните телефони. Резидентът е дал и указания как да се унищожат картите, в случай на разкриване", уточни още говорителят на главния прокурор. 

От прокуратурата показаха и видеоматериали, заснемани от участниците в шпионската група, които снимали класифицирана информация от служебните си компютри.

"В единият от случаите участникът е заснемал класифицирана информация в продължение на 4-5 часа", уточни Сийка Милева.  

Единият от задържаните вчера е направил опит да избяга, заловен е незабавно, забележете, в близост до сградата на Руското посолство, подчерта говорителят на главният прокурор.   

РИА Новости съобщава  че става дума за група чиновници с достъп до секретна информация. И припомня, че през септември миналата година българското външно министерство обяви за персона нон грата двама служители на руското търговско представителство и ги експулсира по подозрения „шпионаж“.

Както отбеляза посолството на Русия в София, българската страна не е представила никакви доказателства в потвърждение на подобни обвинения. Като ответна мярка руското външно ведомство също изгони двама български дипломати, пише РИА Новости.

В средата на декември за персона нон града беше обявен руският военен аташе, когото българската прокуратура заподозря в събиране на военна информация. 

В руското посолство определиха мярката като неоснователна, отбелязвайки, че „такива действия не са в полза на развитието на диалога във военната сфера, както и на укрепването на стабилността в Черноморския регион“. 

В отговор Москва обяви за персона нон града помощника на военния аташе в българското посолство, припомня РИА Новости.

Източник/ци: Действащи разузнавачи и бивш шеф на "Военно разузнаване" са задържани за шпионаж в полза на Русия

Petel.bg - новини - Гешев като ген. Колев след арестите: Какво търсят руснаците в нашата Добруджа? Ще ги бием и прогоним

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!