Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Разрив между Вашингтон и Москва часове след като Джо Байдън нарече Владимир Путин "убиец"! Русия привика посланика си от САЩ

Руският посланик в САЩ Анатолий Антонов е поканен на консултации в Москва за анализ на перспективите за отношения с Вашингтон, съобщи руското външно министерство, цитирано от РИА Новости и Агенция "Фокус". Крайната мярка, която на дипломатически език предшества скъсването на официалните отношения, идва часове, след като президентът на САЩ Джо Байдън нарече руския си колега Владимир Путин "убиец".

"Руският посланик във Вашингтон Антонов е извикан в Москва за консултации, целящи да се анализират бъдещите действия в контекста на отношенията със САЩ. Новата американска администрация е на власт от почти два месеца, символичният срок от 100 дни не е далеч и това е подходяща причина да се опитаме да преценим в какво е добър екипът на Джо Байдън и в какво не особено“, заявиха от руското външно министерство.

"За нас основното е да определим какви са възможностите за коригиране на руско-американските отношения, които са в тежко състояние и които Вашингтон вкара в задънена улица в последните години. Ние сме заинтересовани да предотвратим тяхната необратима деградация, ако американците осъзнават тези рискове. Това ще бъде обсъдено по време на консултациите на руското външно министерство и други съответни ведомства с руския посланик във Вашингтон", добавиха от руското МВнР.

Засилването на санкционния натиск върху Русия "не добавя шансове" за нормализиране на диалога между Москва и Вашингтон, заяви заместник-министърът на външните работи на Русия Сергей Рябков.

"Но отговорността за по-нататъшното влошаване на руско-американските отношения във всеки случай е изцяло на Съединените щати. Не може да има съмнение за това", каза той пред РИА Новости.

Ден преди това кабинетът на директора на Националното разузнаване на САЩ разсекрети доклад, в който Москва беше обвинена в опит да помогне за преизбирането на Доналд Тръмп, дискредитиране на Байдън и "сеене на раздори" в американското общество. Документът цели въвеждането на нови санкции срещу Русия.

Коментирайки възможността за въвеждане на нови ограничения, Рябков по-рано отбеляза, че Москва е "спокойна" по този въпрос - подобни мерки вече са въвеждани повече от 90 пъти.

А преди часове американският президент Джо Байдън даде интервю за Джордж Стефанопулос от ABC News, което ще бъде излъчено тази нощ българско време. На сайта на медията обаче се появиха акценти от него.

"Смятам, че Владимир Путин е убиец и скоро ще плати за насочването на опитите да се повлияе в полза на Доналд Тръмп на президентските избори през 2020 г. Вълната от дезинформация и лъжи доведе до щурмуване на парламента във Вашингтон, при което бяха убити или починаха 6 души", казва американският президент.

Запитан какви ще са последиците, президентът на САЩ отвърна: "Ще видите скоро".

Във вторник американското разузнаване публикува некласифициран доклад за чуждестранна намеса в изборите през 2020 г., в който се заключава, че руският президент Владимир Путин е ръководил мащабни усилия, целящи да очернят кандидатурата на Байдън.

Байдън заяви, че е предупредил Путин за потенциален отговор на тези атаки при телефонния им разговор в края на януари.

"Той ще плати цената - добави Байдън. - Имахме дълъг разговор с него, познавам го сравнително добре. И когато разговорът започна му казах: "Аз те познавам и ти ме познаваш. Ако разбера, че е имало такова нещо, тогава бъди готов"

Стефанопулос попита: "Значи познавате Владимир Путин? Смятате ли, че той е убиец?"

"Ммм, хмм, смятам", отговори Байдън. Но не даде подробности за това как Путин ще си плати.

Острите му думи идват ден след публикуването на публичната част от доклад на американското разузнаване, в който се казва, че Путин вероятно лично е насочвал кампанията. Тя е била отчасти фокусирана върху приближени на Тръмп, за да ги накара да повтарят и разпространяват спорни тези и твърдения (в частност тези за връзка на Байдън с корупция в Украйна и че бил подмоган от Китай), очернящи кандидата на демократите.

Източник/ци: Разрив между Вашингтон и Москва! Русия привика посланика си от САЩ за консултации

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!