Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Доц. Кунчев: Локдаун за цялата страна е логичен, вероятно за 3-4 седмици. (Да минат изборите) Стиснете зъби още малко

Локдаун за цялата страна е логично да има, но още не е решено. Д-р Пенчев (директорът на Столичната районна здравна инспекция (СРЗИ) д-р Данчо Пенчев, бел. ред.) внася такова предложение за София, но решението ще е на щаба. Важно е да не претоварваме болниците." Това заяви в предаването "Още от деня" по БНТ главният държавен здравен инспектор и член на НОЩ доц. Ангел Кунчев.

„Предложението е за две седмици, но по-точната прогноза е за 3-4 седмици за всички. Стиснете зъби още малко. Говорим за една последна вълна, в която трябва да дадем по-малко жертви", обясни доц. Кунчев. 

Въпросът дали има връзка между ваксинацията с препарата на "АстраЗенека" и смъртните случаи в последните дни е доста сложен и изисква много подробен анализ, заяви още доц. Ангел Кунчев.

Той посочи, че в предишни години е имало поводи да бъдат спирани партиди ваксини, използвани за детския календар. Изключителен труд и безспорни доказателства коства отговорът на въпроса дали едно нещо е причинено от ваксината или не.

Доц. Кунчев изрази лично мнение, че шансът смъртните случаи да са резултат на ваксинацията, е много малък, но това трябва да се докаже. "Тук няма чувства, а факти и данни," коментира той.

Той подчерта, че всяка ваксина трябва да отговаря на две неща - безопасност и ефикасност.

"Аз бих казал, че безопасността стои преди ефикасността, защото, ако не сме убедени, че е безопасна, дори и да е много ефикасна, пак не би трябвало да я ползваме. Така че разчитаме на мнението на нашите експерти, които работят по въпроса, както и на органите от Европейската агенция по лекарствата. Тази лаборатория има значителен потенциал от учени и лаборатории, които могат да дадат съвсем точно решение", отбеляза доц. Кунчев.

Главният държавен здравен инспектор добави, че количествата заявени ваксини от другите фирми са недостатъчни не само за България, а за целия свят. Към средата на април се очакват първите количества от разрешената вече ваксина на "Джонсън и Джонсън", която е еднодозова и ще облекчи процеса на ваксинация. Очакват се и нови дози на ваксините на "Пфайзер" и "Модерна" и това би спомогнало имунизационния процес.

Доц. Кунчев коментира, че е факт увеличеното настаняване на деца в ковид отделенията в страната, но допълни, че те не боледуват тежко. Той изрази притеснение по повод нарасналия брой на болни бременни жени.

Главният държавен здравен инспектор заяви, че в момента се провежда заседание на областния щаб в София, на което се обсъждат мерките във връзка с коронакризата. Той подчерта, че подкрепя предложенията на директора на Столичната районна здравна инспекция (СРЗИ) д-р Данчо Пенчев за необходимите забрани за работа на всички заведения, където болестта може да се разпространява. 

Доц. Кунчев заяви, че подкрепя предложението на ЕК за цифрово зелено удостоверение, което ще ни даде възможност да пътуваме. То е много необходимо, особено за страните, които разчитат на международен туризъм. Това не е дискриминация, а документ, с който хората много по-бързо и по-лесно ще могат да пътуват. България вече има такъв документ, каза в заключение той.

Бременна жена оцеля от COVID-19 по необичаен начин

Двойка лекари в Ухан се възстановяват от коронавирус по уникален начин

Източник/ци: Доц. Кунчев: Локдаун за цялата страна е логичен, вероятно за 3-4 седмици. Стиснете зъби още малко

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!