Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Нинова: Държавата да заплати техническите паспорти на сградите

„Управляващите от ГЕРБ и ОП създадоха огромен проблем за милиони българи и всички общини с техническите паспорти на сградите. За 11 години управление, само го отлагат, но не го решават. И както винаги при тях - държавата се оттегля от ангажименти и оставя всеки да се оправя сам в най-тежката икономическа и социална криза“, констатира председателят на БСП Корнелия Нинова на нарочна пресконференция в централата на „Позитано“ 20 по въпроса за намерението на управляващите да стартират изготвянето на технически паспорти на сградите у нас, като собствениците на жилища да се погрижат за това и платят целия процес по изработката им.

Нинова обяви, че след разговори с експерти от БСП са изготвили работещо и конкретно решение. „В 4 стъпки предлагаме конкретно решение, което ще стартираме веднага при спечелване на изборите“, посочи лидерът на българските социалисти и информира за конкретиката:

„1. Правителството чрез Министерството на регионалното развитие и благоустройството събира служебно от всички общини съхраняваната в техните архиви документация за сградите (вместо всеки собственик или домоуправител да си я търси сам).

2. Министерството прави електронна платформа, информацията се дигитализира и става публична (както в редица европейски държави има дигитален сграден дневник).

3. Държавата заплаща обследването за хората и подпомага общините чрез два финансови механизма: целево от държавния бюджет и със средства от Плана за възстановяване и устойчивост (както можа да планира и изхарчи 4 млрд. лева за съмнително саниране на малък брой жилища).

4. Прави се списък на фирмите и специалистите, лицензирани за обследване и изготвяне на технически паспорти и той също се качва на дигиталната платформа и става публичен (така се избягва непрофесионалисти и близки до властта хора да действат проформа и да се присвояват средства за формално издаден документ)“.

Нинова обобщи категорично: „Този план съчетава конкретна помощ с грижа за хората и реална антикризисна мярка за подпомагане на бизнеса“. 

В последните седмици експерти, кметове, представители на ресорното строително министерство непрекъснато обясняват какви ще са санкциите за неизрядните собственици. Първо, глобата за липса на паспорт след определения срок е 300 лв. Отделно от глобата общината трябва служебно да възложи обследване на блока и да го плати, а после да си вземе парите от обитателите. Ако "етажната собственост" откаже или не може да плати, кметът търси услугите на частен съдебен изпълнител, който да намери начини да събере сумата. Всички тези предупреждения се изсипаха напоследък и притесниха хората по малки и големи градове.

Идеята  за задължителните технически паспорти беше въведена с наредба още през далечната 2006 г., като даваше краен срок за паспортизацията на всички видове сгради - държавни, общински и частни - до 2011 г. За всички по-нови обекти - построени от 2007 г. насам, документът е задължителен и е неразделна част от процедурата по въвеждане в експлоатация. Санираните през последните години с европейски и български пари стари блокове също задължително се снабдяват със заветния паспорт.

Сроковете за старите сгради вече бяха премествани четири пъти - поради тотална липса на организация и готовност на всички видове собственици (дори на ведомствени здания на пъпа на София), а ето че сега се задава поредно отлагане. Само допреди дни от ресорното министерство на регионалното развитие бяха категорични, че повече компромиси няма да има. А днес зам.-министър Нанков обяви  решенито даГЕРБ паспортизацията на сградния фонд у нас да се отложи с още 2 години.   

Корнелия Нинова коментира пред медиите и темата с недостига на ваксини, обръщайки се към журналистите, така: "Многократно сте чували от нас предложенията ни и в парламента, и извън парламента. С едно изречение - оценката ни е провал и в тази сфера и алтернатива, която предлагаме в конкретни стъпки след 4 април."

Източник/ци: Нинова: Държавата да заплати техническите паспорти на сградите (ВИДЕО)

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!