Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Без санкции за Борисов за агитация с джипа: Транспортът на НСО бил част от охраната

.

Премиерът и кандидат за депутат на ГЕРБ Бойко Борисов не е санкциониран за обиколките с транспорт на Националната служба за охрана по време на кампанията, тъй като по закон джипът не е държавен транспорт, а част от охраната на министър-председателя.

Това става ясно от протокол от заседанието на Централната избирателна комисия по жалба на БСП, пише "Дневник“. 

Социалистите поискаха Борисов да бъде глобен, тъй като в кампанията обикаля из страната, използвайки държавен ресурс, в т.ч. и автомобил на НСО. Санкциите за агитация с публичен ресурс са от 3 до 15 хил. лв. 

Председателят на ЦИК Александър Андреев, който е от квотата на ГЕРБ, смята, че не става дума за транспорт, а за част от охраната. 

"За да кажем обаче, че има държавен ресурс, трябва да се обърнем към Закона за националната служба за охрана. По силата на чл. 15 от същия закон, който е отворен пред мен, охраната по закона включва: лична охрана, охрана на обекти, охрана на мероприятия и специализиран транспорт. А по отношение на лицата, които се ползват от всички видове охрана, в чл. 20, ал. 1 се казва: "На президента, председателя на Народното събрание и министър-председателя в страна се осигуряват всичките видове охрана." Аз не виждам за какъв държавен транспорт става въпрос и по отношение на чл. 182, ал. 3, при положение че по силата на Закона за националната служба за охрана на министър-председателя задължително се осигурява служебен транспорт с оглед осигуряване охраната на неговата личност", обяснява Андреев.

Източник/ци: Без санкции за Борисов за агитация с джипа: Транспортът на НСО бил част от охраната

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!