Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Писмо до Борисов: Какво да кажем на децата? Дали наистина образованието е приоритет за вас?

Уважаеми управляващи, помогнете да отговорим на децата. Питат ни “Защо не ни позволявате да учим и да се подготвим добре за най-важния изпит за нас?“. Какво да отговорим на над 10 хил. деца, техните родители и близки? Дали наистина образованието е приоритет за вас? Съдейки по взетите решения от последната седмица, явно не е. Приоритет са ресторанти, молове, фитнеси и т.н.

Това е само част от остро отворено писмо до управляващите, които взеха решение да затворят езиковите школи. То, разбира се, е облечено в любимия етикет „Влошаващата се епидемична обстановка“. Така бе аргументирано и изненадващото решение врати да затвори варненския драматичен театър „Стоян Бъчваров“ в 00 ч. навръх рождения си ден. Заведенията продължиха да работят, но галериите и музеите в морската столица изглеждаха твърде опасни за здравните власти.

Големите деца също преминаха към дистанционна форма на обучение, въпреки че допреди няколко седмици от МОН, та и здравните власти, обясниха колко е пагубно това за децата. Ресторантите и фитнесите все още са отворени, разбира се.

Ето и цялата позиция на Асоциация на езиковите центрове в България:

Уважаеми дами и господа, управляващи кризата в България,

Искаме да ни помогнете с отговора на един простичък въпрос, задаван ни всеки ден от хиляди деца, на които им предстои един от най-важните моменти в живота – кандидатстване в избрания от тях университет в България и Европа, по специалността, която вероятно ще бъде тяхната бъдеща житейска съдба. Въпросът е „Защо не ни позволявате да учим и да се подготвим добре за най-важния изпит за нас?“

Какво да отговорим на над 10 000 деца, на техните родители и близки? Ние, езиковите центрове в България, сме поели ангажимент към тях още преди десет години, когато те са престъпили прага на класните ни стаи за пръв път. Дългогодишен ангажимент, изпълнен с много труд и от страна на децата, и на учителите, чиято крайна цел е българските ученици да се представят достойно на изпитите за международни сертификати за владеене на език. Децата ни получават възможност да се чувстват равни със своите връстници от Европа, ние, езиковите центрове – да се гордеем с блестящите им резултати, а контингентът от млади, ерудирани и можещи българи, които са в основата на бъдеща, просперираща България, нараства.

Дали наистина образованието е приоритет за вас? Съдейки по взетите решения от последната седмица, явно не е. Приоритет са ресторанти, молове, фитнеси и т.н.

Не беше ли аргументът, учителите да бъдат ваксинирани едни от първите, именно този  – за да може да се провежда нормален учебен процес. За да няма тежки последствия за цяло едно поколение български деца.

Оставаме с усещането, че се затваря не това, което е потенциално най-опасно за хората в настоящата криза, а това, което е най-лесно да се затвори. Да се затворят тези, които са най-тихи, възпитани и има най-малък риск да протестират, или да излязат на улицата. А от друга страна, да се покаже, че се вземат мерки.

Уважаеми дами и господа,

Искаме от вас, ако не отговор към нашите ученици, то поне споделена отговорност. Отговорност за бъдещето на тези деца.

И, моля, обосновавайте решенията си за налагане на рестриктивни мерки с научни факти.

Защото: изследвания на редица авторитетни здравни институции по света, като например това на Лондонския имперски колеж, сочат, че около 75% от случаите на коронавирусна инфекция се предизвикват от хора в активна възраст, между 20 и 49 годишни. При деца на възраст 10-19 години процентът на разпространение е едва 10.3, а при най-малките – до 9 годишни, процентът е 3,7.

Дори според Тексаската медицинска скала, която непрекъснато цитирате, училищата не попадат сред високорисковите зони. Други попадат, но те явно са по-гласовити и агресивни в исканията си.

Помислете, поне за момент, и за последиците върху психическото здраве на нашите деца от почти целогодишното онлайн обучение и липса на нормална социална среда. Данните в световен мащаб за психическите травми и депресивни състояния сред младите са плашещи. Проверете ги.

Молим, позволете на децата ни да учат.

Настояваме да вдигнете бариерата пред хилядите деца, готвещи се за изпити за международни сертификати, да довършат качествено обучението си. Това е нашият абсолютен приоритет – бъдещето на тези деца. Нека стане и ваш. Разрешете тяхното обучение още с първото възможно разхлабване на мерките.

Апелираме също така, там където в държавните училища в страната е разрешено обучението на деца от 1-4 клас, незабавно да разрешите и провеждането на обучение в езиковите центрове, както беше доскоро. Аргументите ни са ясни и категорични: групите в езиковите центрове са пределно малки, занятията са само два пъти седмично, няма междучасия, бюфети, училищни дворове, няма смесване и засичане на потоци и групи. Спазват се драконовски противоепидемични мерки. Голяма част от учителите ни са ваксинирани.

Уважаеми дами и господа,

Имитацията на образование ще се върне като бумеранг върху България и няма да е нужно да чакаме дълго.

Все още с уважение,

Асоциация на езиковите центрове в България

https://frognews.bg/

Източник/ци: Писмо до Борисов: Какво да кажем на децата? Дали наистина образованието е приоритет за вас? – Свободно слово

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!