Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Франция, Германия, Испания и Италия спират ваксинацията с AstraZeneca

Франция, Германия и Италия взеха решение за спиране на ваксинациите с AstraZeneca, след няколко други европейски държави, сред които и България.

В понеделник Франция, Германия, Испания и Италия се присъединиха към списъка на страните, прекратили употребата на ваксината срещу Covid-19 на лабораторията AstraZeneca, съобщи АФП.

Във Франция президентът Еманюел Макрон обяви решението, посочвайки, че се чака мнението на Европейската агенция по лекарствата в сряда.

Германия обяви, че спира ваксинацията с AstraZeneca като предпазна мярка. "Правителството на Федерална република Германия следователно следва препоръките на Института "Паул Енрлих", съобщиха от здравното министерство. 

Временното спиране  на ваксината на "АстраЗенека" идва след седем случая на тромбоза при хора с поставена доза, заяви германският министър на здравеопазването Йенс Шпан, цитиран от ДПА. "Случвало се е много рядко", каза Шпан, визирайки случаите с образуване на тромби в мозъчните вени. "Досега има седем съобщени случая, които са свързани с тромбоза в мозъчните вени, сред 1,6 милиона ваксинации (с препарата на "АстраЗенека") в Германия."

"Това представлява много малък риск - но ако наистина има връзка с ваксинациите, това е несъразмерен риск", заяви Шпан.

Ползите от използването на ваксината срещу COVID-19 на компанията "АстраЗенека" надвишават рисковете. Това пък заяви днес полският здравен министър Адам Неджелски, след като редица страни временно спряха употребата й заради опасения за странични ефекти, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

"В момента все още вярваме, че ползите от ваксинацията от гледна точка на повишаване на обществената безопасност са много по-големи от възможните рискове от приемането на ваксината на "АстраЗенека", каза Неджелски.

Той заяви, че засега няма основания за преустановяване на употребата на ваксината, но че Полша ще изпълни препоръката, която Европейската агенция по лекарствата се очаква да даде тази седмица.

"От една страна трябва да сме много внимателни тук, но също така не трябва да изпадаме в истерия", каза министърът. Той обяви, че Полша очаква да получи 1 млн. дози от ваксината на "АстраЗенека" през април. 

Двойка лекари в Ухан се възстановяват от коронавирус по уникален начин

Разпространението на вируса CCP е „масово убийство“, казва китайски експерт

Източник/ци: Франция, Германия, Испания и Италия спират ваксинацията с AstraZeneca | glasove.com Новини

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!