Следвайте "Буднаера" в Телеграм

ДОЛУ МАСКИТЕ! Германия на бунт срещу локдауна (СНИМКИ)

ДОЛУ МАСКИТЕ! Германия на бунт срещу локдауна (СНИМКИ)

Няколко протеста срещу ограниченията заради коронавируса бяха проведени в Германия днес въпреки предупрежденията на здравните власти за риск от трета епидемична вълна в страната, предаде Франс прес.

В Мюнхен полицията разпръсна няколко хиляди демонстранти близо до парламента на южната провинция Бавария, предаде БТА.

В Дюселдорф, на запад, протестираха около 2 хиляди души. Стотина кемпера преминаха по улиците на града в израз на несъгласие с противоепидемичните мерки.

В Дрезден, на изток, близо до парламента на провинция Саксония демонстрираха стотици хора, включително десни екстремисти и антиваксъри. Протестът се състоя, въпреки че бе забранен от регионалните власти, чието решение бе потвърдено от административен съд.

По-голямата част от демонстрантите не носеха маска на лицето и не спазваха физическа дистанция. Полицията се опита да разпръсне шествието и се стигна до леки сблъсъци.

Противниците на маските са особено активни в Дрезден, в бившата комунистическа Източна Германия, отбелязва АФП.

Протести имаше и в други германски градове. Политици от водещите партии разкритикуваха демонстрантите, които според тях не си дават сметка, че допринасят за разпространението на коронавируса.

В четвъртък директорът на института "Роберт Кох" Лотар Вилер предупреди, че "третата (епидемична) вълна вече е започнала в Германия". Като основна причина здравните власти сочат разпространението на по-заразния вариант на коронавируса, идентифициран първо във Великобритания.

Ограничителните мерки в Германия остават строги, като баровете, ресторантите, културните и спортните обекти, както и магазините, които не продават стоки от първа необходимост, са затворени от месеци. На 22 март федералната канцлерка Ангела Меркел и премиерите на 16-те провинции в страната ще обсъдят епидемичната ситуация с цел евентуална промяна на рестрикциите.

Тази сутрин институтът "Роберт Кох" съобщи за над 12 хиляди нови случая на коронавирус и 239 починали през последното денонощие. Общият брой на регистрираните заразени в Германия, с население от около 83 милиона души, достигна 2 милиона и 558 хиляди. Страната е на десето място в света по този показател. Смъртните случаи, свързани с коронавируса, в Германия са над 73 хиляди.

Източник/ци: ДОЛУ МАСКИТЕ! Германия на бунт срещу локдауна (СНИМКИ) - Lupa BG

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!