Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Натовски флот акостира в украинското пристанище Одеса

/Поглед.инфо/ Северноатлантическият военен алианс засили военното си присъствие във водите на Черно море след разрив в отношенията между западните държави и Русия, предизвикан от преврат през 2014 г. и началото на вътрешен конфликт в Украйна.

Флот от най-малко четири военни кораба на НАТО е акостирал в украинското пристанище Одеса на брега на Черно море, съобщи онлайн медията Dumskaya.net.

Според медиите корабите са пристигнали около 9 часа сутринта по Гринуич на 10 март. Очаква се командирите на флота да се срещнат с ръководството на украинските военноморски сили по време на посещението в Одеса.

Пристигащият флот на НАТО включва турски учебен кораб A577 TCG "Сокулу Мехмед паша" и три миноносеца: турският M267 TCG "Айвалък", испанският TSPS "Тахо" (M36) и румънският ROS "Лейтенант Лупу Динеску".

"Кораби от # Турция, # Испания и # Румъния днес акостираха на # украинското пристанище Одеса на #ЧерноМоре. Част от Групата за противоминна дейност на НАТО е планирано да проведе протоколни срещи с #Ukrainian Navy и да участва в съвместни тренировки в Черно море", написа в Туитър "Glasnost Gone''.

Това е първото акостиране на кораби на северноатлантическия алианс в украинско пристанище тази година, но далеч не е първото през последните шест години.

През 2014 г. Киев отмени неутралния си статут в резултат на държавен преврат, подкрепен от западните страни. През 2016 г. Украйна определи влизането в алианса на НАТО като един от приоритетите си във външната политика.

Алиансът също така засили военното си присъствие във водите на Черно море след началото на влошаването на връзките с Русия през 2014 г. Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг подчерта необходимостта от допълнително засилване на военното укрепване на блока в Черно море през ноември 2020 г., въпреки протестите от страна на Москва.

В същото време алиансът не е склонен да приеме Украйна в своите редици, като се позовава на необходимостта страната да отговори първо на много критерии.

Превод: СМ

Източник/ци: Натовски флот акостира в украинското пристанище Одеса - Поглед Инфо

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!