Следвайте "Буднаера" в Телеграм

"Спутник V" лети към България

'Спутник V' лети към България

Проруската партия "Възраждане на Отечеството" предлага да дари 1000 дози от руската ваксина "Спутник V" на Българския червен кръст. Лидерът на политическата формация Николай Малинов изпрати писмо до генералния директор на БЧК проф. Красимир Гигов.

Руската ваксина е с 91.6% ефикасност и се използва в 46 страни в света, сочат последните данни. От "Възраждане на Отечеството" са категорични, че няма никаква законова пречка България да стана 47-мата страна, в която ваксината може да се използва.

За русофилите е неприемливо срещаното в публичното пространство възражение, че руските ваксини не са одобрени на територията на ЕС. Те цитират Наредба номер 10 от 2011 г. от здравното законодателство за внос на неразрешени на територията на Република България лекарствени продукти.

В писмото още се посочва, че общностното право на ЕС разрешава на национално ниво всяка държава да управлява своята политика на здравеопазването. Като примери са посочени Унгария - първата държава-членка на ЕС, която одобри "Спутник V", Австрия и Словакия, която също поръча 2 млн. дози. От "Възраждане на Отечеството" отчитат факта, че има огромен недостиг на ваксини в световен мащаб.

Лидерът на русофилската партия Николай Малинов бе награден преди две години с орден "Дружба" от президента Владимир Путин. В същото време българският политик е обвинен от прокуратурата в шпионаж в полза на Русия, но за момента по разследването няма ново развитие и все още прокуратурата не е внесла делото в съда. Самият Малинов смята, че разследването срещу него е политическа поръчка срещу русофилите.

Източник/ци: "Спутник V" лети към България - Lupa BG

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!