Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ангелов нареди на РЗИ: Можете да затваряте всичко... аз съм зад вас... Планът в детайли

Картбланш: Затварят по вайбър

"Всички директори на РЗИ имате пълна свобода да приложите всички мерки, които считате за необходими, без да се колебаете. Можете да затваряте - ресторанти, молове, училища, фитнеси, спорт - всичко, което е необходимо. Аз съм зад вас. Ще се справим!".

С тези думи здравният министър проф. Костадин Ангелов се е обърнал към всички директори на РЗИ в страната.

„Ситуацията в страната е сериозна. Имаме няколко места, където се усеща сериозен натиск върху лечебните заведения”, обяви Ангелов. Всичко засега е под контрол.

"Нека всички българи да бъдат разумни, нека да не си мислят, че пандемията е отминала. Появяват се все по-нови варианти на коронавируса. В момента в България над 70% от пробите на национално ниво са положителни за новия британски вариант. За щастие другите вариации ги няма у нас. Имаме притеснение за българите, завръщащи се от Африка, ще предприемем всичко необходимо вкл. и въвеждането на карантина.", каза още Ангелов.

Ще бъдат насочени по-големи количество ваксини към местата с по-голяма заболеваемост, каза още министърът.

Планът в детайли:

Пълна свобода на шефовете на районните здравни инспекции да затварят бизнеси като противоепидемична мярка даде във вторник здравният министър Костадин Ангелов. Направи го със съобщение във вайбър.

“Всички директори на РЗИ имате пълна свобода да приложите всички мерки, които считате за необходими, без да се колебаете. Можете да затваряте ресторанти, молове, училища, фитнеси, спорт - всичко, което е необходимо. Аз съм зад вас. Ще се справим!”, написа министърът в съобщението си.

Министърът заговори и за карантина на завръщащите се българи от Африка, главно от Занзибар.

София, Свищов, Плевен и Варна започнаха да връщат по-строгите мерки от вторник.
Засега в столицата големите болници като ВМА, “Пирогов” и “Александровска” отделят половината си легла за пациенти с COVID.

Решение за по-строги ограничения в София трябвало да се вземе до 2 дни.

Повече легла за COVID болни отдели и Варна - 20% от капацитета на всяка болница. В момента 30-40% от COVID пациентите там са прехвърлени от претоварените Шумен и Бургас.

Ново COVID отделение откри и сливенската болница “Д-р Иван Селимински”.

Решения за спиране на плановите операции и свижданията в болниците взеха и областните щабове във Велико Търново, Шумен, Ямбол, Пазарджик, Варна и Сливен. От 11 март спират и в Плевен.

В Свищов кметът Генчо Генчев затвори до края на март танцовите и музикалните школи и спортните зали. Забрани и всякакви тренировки и състезания без футболните мачове от “В” група.

В Плевен задължително става носенето на маски на открито, реши областният кризисен щаб. На родителите бе препоръчано да си гледат децата вкъщи, а не да ги пускат на детска градина. 553 на 100 хил. население е заболеваемостта в Плевен - най-високата в страната. Скокът от 1 март е с повече от 100 пункта, обясни шефът на регионалната инспекция - д-р Илиян Минчев.

Въпреки че Бургас е четвъртата област с най-висока заболяемост, изпреварвайки дори София, засега там няма да се променят противоепидемичните мерки. Болниците разполагат с всичко необходимо и достатъчно свободни легла в COVID отделенията. Кметът Димитър Николов обаче е поискал повече ваксини. Общинска полиция пък връща по домовете им изписаните оздравели от вируса, за да не се товарят линейките.

За последните 10 дни пациентите с COVID-19 в държавната болница в Благоевград скочили от 25 на 80, като преобладават хора около 40-50 г.

“Запълнени са УНГ отделението, което миналата седмица отново бе преобразувано в COVID, както и инфекциозното и вътрешното. Подготвя се и отделението по неврология”, каза директорът на болницата д-р Огнян Митев.

В частната болница също има пациенти с коронавирус, възможно е да се отвори още едно отделение.

Спешните хирургии ще се поемат от държавната и частната болница, които ще се редуват на ротационен принцип през две седмици.

COVID отделенията в Гоце Делчев са пълни.

Обсъжда се хората без температура повече от 24 часа да бъдат изписвани и да се лекуват вкъщи. Заради ремонт на вътрешно отделение се търси вариант, при който тези, които не са фибрилни от едно денонощие и не се нуждаят от антипиретици, да се изпращат на домашно лечение.

По-строги мерки засега не обмислят в Пазарджик, Търговище и Стара Загора. Също и в Кюстендил, въпреки че заболяемостта е втората най-висока. Лекуващите се в болницата там, както и в двете лечебни заведения в Дупница обаче са общо 82-ма.

Решение за затягане на мерките в Ловеч и Смолян се очаква да вземат местните щабове в четвъртък. В Смолян такива със сигурност ще има, защото за седмица скокът на заболелите е с 87,2% при 27,6% средно за страната. Ще бъде ограничен плановият прием в МБАЛ - Златоград. Ще има препоръки и за онлайн обучение.

Добрич също е в червената зона, но плановите операции не са прекратени. Новите приети за лечение с COVID обаче са в по-тежко състояние от предишната вълна, с по-тежки пневмонии, обясни шефът на МБАЛ - Добрич, д-р Георги Желязков.

По нареждане на премиера Бойко Борисов здравният министър проф. Костадин Ангелов, който е водач на две от листите на ГЕРБ-СДС във Варна и Велико Търново, спира отпуска си за предизборна кампания, за да може да се фокусира изцяло върху разрастващата се пандемия. Оттеглянето му от кампанията идва само 4 дни след старта ѝ.

“Трябва да уверим българите, че наблюдаваме ситуацията 24 часа в денонощието, защото пандемията в света върви на пълни обороти. Изборите идват и си отиват, но животът и здравето в момента са основната ни задача. Затова няма да се поколебаем да наложим отново по-строги мерки, колкото и да страдат финансите и икономиката”, каза премиерът Борисов на съвещание за коронавируса. Напомни, че няма рецепта за справяне с новата инфекция, но болниците не могат да бъдат поставяни в риск.

“Не се наложи да обмислям това решение дълго, защото то е правилното! Разговарях с премиера. Получих пълна подкрепа. Сигурен съм, че ще получа такава и от тези, които ми симпатизират, както и от критиците ми”, написа малко по-късно проф. Ангелов във фейсбук. Единственият ми приоритет са здравето и животът на българските граждани, допълва той.

“Днес повече от всякога моето място е в министерството - там, откъдето мога да дам най-много за постигането на общата ни мисия да оставим COVID-19 в миналото и да продължим напред по-силни, по-мъдри, но най-вече здрави!”, написа здравният министър.

“Виждам, че българите са уморени от мерките, искат си социалния контакт, но вие сте ме избрали, защото мога да нося отговорност за решенията си. Противник съм на мерките със заповеди, но ако болниците изнемогват, ще наложим ограничения”, каза още Борисов. Напомни, че са осигурени лекарства, безплатни ваксини и предпазни средства.

“Не искам заради политически дивиденти да изпуснем най-добрия модел, през който до този момент преведохме България”, заяви още премиерът.

От първия ден на пандемията съм на линия, създадохме работещ модел в битката с COVID-19.

Плановият прием и операциите в Пловдив и областта няма да спират, но се забраняват свижданията, реши областният кризисен щаб.

“Маски на открито засега не се предвиждат, тъй като заболеваемостта при нас е под 300 на 100 хил. души”, обясни неговият председател Дани Каназирева.

Увеличават се обаче леглата за лечение на пациенти с коронавирус. Те се връщат на нивата от втората вълна през есента и стават 1159 терапевтични и 103 интензивни. За Спешна помощ категорично остават 100 легла. “Не спираме плановия прием, за да гарантираме здравни грижи и за другите пациенти, които не са малко. Болниците в Пловдив и региона разполагат с по две отделни сгради, което позволява да се раздели потокът и да няма смесване на пациенти с COVID и такива с други заболявания”, обясни Каназирева, която води листата на ГЕРБ в Пловдив-област.

Щабът, ръководен от нея, взе решение в заведенията децибелите на музиката да бъдат ограничени до 85. “Правим го, за да няма нерегламентирани партита с диджеи. С тези параметри музиката ще бъде само фонова”, обясни Каназирева.

Тя е категорична, че въпреки предизборните си ангажименти няма да изостави кризисния щаб.

“От първия ден на пандемията съм на първа линия - няма събота, няма неделя. Пловдив е единственото място, където се спазва моделът от самото начало на епидемията. Частни, държавни и общински болници си взаимодействат в битката с COVID-19. Изградихме силен екип, създадохме стройна организация”, посочи тя.

Шефът на Спешна помощ в Пловдив д-р Иван Стойнов съобщи, че миналата седмица са обслужили 265 пациенти с коронавирус. Нямало проблем за хоспитализиране на пациенти с COVID.

Според директора на УМБАЛ “Св. Георги” проф. Карен Джамбазов ситуацията при тях е спокойна.

“Имаме 116 настанени за лечение и 14 в интензивното”, обясни той.

Позиция против ново затваряне на заведенията разпространиха във вторник Ричард Алибегов и Емил Коларов от Асоциацията на заведенията и Сдружението на заведенията в България.

“Противопоставяме се остро на всякакви идеи, прокрадващи се сред членовете на НОЩ, РЗИ, министъра на здравеопазването и всякакви знайни и незнайни математици и вирусолози за ново затваряне, отлагане на откриването на нощните клубове на 1 април, забраните на локален принцип, намаляване на работното време и други безумни идеи и рестрикции”, написаха те.

От 1 март заведенията са длъжни да работят при 50% капацитет, а келнерите да са с маски. На една маса са разрешени до 6 човека.

“Ние вече дадохме нашата лепта с цената на над 5 месеца затворени дневни и над 9 месеца затворени нощни заведения”, написаха Алибегов и Коларов. Те настояват за бързо плащане на обещаните им 20% от оборота за месеците, в които не са работили.

“Ако някой иска да затрие българските заведения, нека да излезе и да го заяви директно! И да си носи последствията от това. На жълтите павета вече пяхме и танцувахме! Явно сме останали неразбрани с това си послание, но сме готови да бъдем по-директни в отстояване на правата си”, предупреждават собствениците на заведения.

Ново затваряне на моловете ще е пагубно за отрасъла и работещите в него 150 хил. души, предупредиха от Българската асоциация на ритейл центровете и Българската ритейл асоциация.

До този момент заради последните ограничителни мерки за четири месеца загубата в отрасъла била над 100 млн. лева. От асоциациите посочват още, че рискът от заразяване при пазаруване в мол е съпоставим с този при посещение на плаж, плуване в басейн или седмица работа в офис сграда.

Нямало доказана връзка между дейността на търговските обекти и нарастването на броя на заразените в страната. Моловете изпълнявали всички наложени мерки и спазват установените международни стандарти за безопасност.

Източник/ци: Ангелов нареди на РЗИ: Можете да затваряте ресторанти, молове, училища, фитнеси - Lupa BG

Картбланш: Затварят по вайбър - Lupa BG

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!