Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Американско издание: Тайното оръжие на Путин е много гадно

/Поглед.инфо/ През декември миналата година фрегатата на руския Северен флот „Адмирал от флота на Съветския съюз „Горшков“ по проект 22350 успешно проведе изпитателно изстрелване на хиперзвукова ракета „Циркон“. Тя е била изстреляна от руския военен кораб в Бяло море срещу цел на 450 км в Баренцово море, пише The National Interest.

Това беше третото изпитание за толкова много месеци на Циркон, който се подлага на тестови полети от 2015 г.

При тестовете през 2020 г. ракетите Циркон бяха изстреляни от универсалните ракети-носители 3S-14, инсталирани на фрегати Проект 22350 и корвети Проект 20380 .

Най-ранните изпитания на Циркон бяха проведени от крайбрежни платформи, докато следващите изпитания включваха изстрелвания от модернизирани бомбардировачи Ту-22М3 на руските Въздушно-космически сили.

Приблизително 20-секундно видео от пускането на тестовете на Циркон от ноември 2020 г. беше публикувано в YouTube и според руското министерство на отбраната всички скорошни тестове се считат за успешни.

В обръщението си към Федералното събрание през февруари 2019 г. руският президент Владимир Путин заяви, че работата по хиперзвуковата ракета „Циркон“ протича по график.

Руският лидер каза, че ракетната платформа е способна да достигне скорост от около 9 маха и че обхватът на удара му надвишава 1000 километра (600 мили). При такива скорости "Циркон" може да достигне целта на това разстояние само за седем минути.

Известна също като 3M22 Циркон, ракетата се разработва повече от 20 години и се разглежда като ключова следваща стъпка за натрупването на военни сили от страна на Путин.

Комбинацията от скорост, маневреност и надморска височина може да затрудни проследяването и прихващането на такива хиперзвукови оръжия.

Оръжията са проектирани да атакуват кораби, както и наземни цели, а най-новите фрегати на Русия ще бъдат въоръжени с оръжията. Морският базиран "Циркон" използва многостепенна система за изстрелване, която включва бустер, бустер с твърдо гориво и бойна глава със задвижване от скреммет.

Докато президентът Путин рекламира възможностите на платформата, включително нейния обхват, някои експерти се усъмниха колко голяма бойна глава като ракета може да носи това нещо.

Според анализ на Фондация Джеймстаун такъв обсег е правдоподобен, ако бойната глава е ограничена до 300 килограма и ракетата има оптимизирана траектория, постигаща максимален обхват с най-високата си точка на 30-40 км. За да се използва по-голяма бойна глава и да се лети на по-ниски височини на полета, за да се намали откриването на врага, оперативният обхват е около 700-750 км.

Оръжието е проектирано да атакуват кораби, както и наземни цели, а най-новите фрегати на Русия ще бъдат въоръжени точно с тези свръхзвукови ракети.

Базираният в морето "Циркон" използва многостепенна система за изстрелване, която включва бустер, бустер с твърдо гориво и бойна глава със задвижване от скрамджет.

Въпросът за бойната глава може да бъде спорен - особено ако се използва срещу военен кораб или конкретна цел, тъй като скоростта и силата на хиперзвуковата ракета са толкова значими, че могат да нанесат щети от нейното чисто „кинетично“ въздействие, без дори да се нуждаят от експлозиви.

Друга заплаха е, че плазменият облак на ракетата, който напълно покрива превозното средство в полет - може да абсорбира всякакви лъчи на радиочестоти и по този начин да направи ракетата невидима за радара. Това позволява ракетата да остане до голяма степен неоткрита по пътя си към целта.

Руският флот може да започне да въоръжава военните си кораби с ракетите до 2023 г., а руското министерство на отбраната обяви в края на декември 2020 г., че серийните доставки на новите оръжия до руските части ще започнат през 2022 г.

Превод: СМ

Източник/ци: Американско издание: Тайното оръжие на Путин е много гадно - Поглед Инфо

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!