Следвайте "Буднаера" в Телеграм

RND: Австрия води преговори за покупка и производство на „Sputnik V“

/Поглед.инфо/ Федералният канцлер на Австрия Себастиан Курц обяви интереса на Австрия към закупуването и производството на руската ваксина Sputnik V, ако бъде одобрена от Европейската агенция по лекарствата, съобщава RND. Курц потвърди информацията за продължаващите преговори и се срещна с ръководителя на РФПИ Кирил Дмитриев.

В петък австрийският федерален канцлер Себастиан Курц повтори, че Австрия се интересува от коронавирусни ваксини от Русия и Китай. Той каза, че в момента "текат преговори с различни производители". Според него, ако Европейската агенция по лекарствата (EMA) даде одобрение, например, на руската ваксина Sputnik V, то, разбира се, това ще стане опция за много европейски държави, включително Австрия, съобщава RND.

Според изданието в петък Курц е провел разговори с Кирил Дмитриев, ръководител на Руския фонд за преки инвестиции (РФПИ). Кирил Дмитриев беше във Виена за няколко часа, за да се срещне с австрийски партньори. Разговорите се проведоха в „конструктивна и продуктивна атмосфера“, каза руският посланик във Виена Дмитрий Любински.

По време на срещата Курц и Дмитриев продължиха преговорите относно евентуалната покупка на руската ваксина Sputnik V и евентуалното й производство в Австрия. Федералният канцлер многократно е подчертавал, че одобрението на руската ваксина от Европейската агенция по лекарствата (EMA) е предпоставка за доставки до Австрия. Процедурата за последователна проверка за съответствие с европейските стандарти започна в четвъртък, но все още не е определена възможна дата за одобрение в ЕС.

Освен това Kурц обяви началото на сътрудничеството с Дания и Израел в изследванията и производството на ваксини срещу коронавирус. Алиансът на страните ще се нарича Pioneer Group.

Канцлерът отбеляза, че австрийската компания Polymun Scientific успя да увеличи производството на материали за ваксината BioNTech от 15 на 20 милиона дози през първата половина на годината. Допълнителни дози ще бъдат разпределени между страните от ЕС.

Курц не е изненадан от нарастването на заболеваемостта в Австрия. Според него статистиката "все още ще нараства до очакваната степен". Броят на новите случаи на инфекция на 100 хиляди жители през изминалата седмица възлиза на 170. На 8 февруари бяха отворени всички магазини и много предприятия за услуги в Австрия. Стратегията за масово тестване трябва да направи постепенното излизане от локдауна и ограничителните мерки по-сигурно, съобщава RND.

Австрия спря ваксинирането с AstraZeneca, разследва смъртен случай

Превод: ЕС

Източник/ци: RND: Австрия води преговори за покупка и производство на „Sputnik V“ - Поглед Инфо

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!