Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Le Figaro: „Ще се превърне в обикновена настинка“ - френски вирусолог предположи скорошния край на пандемията Covid-19

/Поглед.инфо/ Вирусологът Бруно Лина, член на Френския Научен съвет, заяви, че способността на вируса Covid-19 към изменения се изчерпват и скоро ще се върне в редиците на обикновените сезонни настинки, съобщава Le Figaro. Според експерта постинфекциозният и постваксинален имунитет на хората кара вируса да се адаптира и развива, за да остане в човешката популация. Това означава, че скоро ще преминем от фазата на пандемията към фазата на незабележимото разпространение на коронавируса, счита специалистът.

Членът на Научния съвет на Франция, вирусологът Бруно Лина заяви в четвъртък на 4 март по Franceinfo, че "еволюционният потенциал" на вируса Covid-19 е на път да бъде изчерпан, съобщава Le Figaro. "Когато стигне до този край, той ще се върне в редиците на обичайните сезонни вируси, които причиняват настинки или леки форми на инфекциозни заболявания," - каза специалистът.

Според Лина имунитетът „след инфекция и след ваксинация“ започва да влияе на вируса. „Ако иска да продължи да се разпространява в човешката популация, той трябва да се адаптира и да се развива. И точно това прави сега “, уверява вирусологът, позовавайки се на появата на новите варианти на вируса.

„Може би сме във фаза, когато този вирус е завършил своята еволюция, и сега наближаваме края на пандемичната фаза, за да се върнем към фазата на незабележимата циркулация“, предположи експертът.

Превод: ЕС

Източник/ци: Le Figaro: „Ще се превърне в обикновена настинка“ - френски вирусолог предположи скорошния край на пандемията Covid-19 - Поглед Инфо

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!