Следвайте "Буднаера" в Телеграм

НОКАУТ ПРЕДИ ВОТА?! САЩ официално: Корупцията при ГЕРБ заплашва отношенията с България


Председателят на комисията на външни работи към щатския сенат Боб Менeндез

Точно преди изборите САЩ официално удариха Баце през пръстите! Ширещата се корупция при управлението на ГЕРБ, липсата на медийна свобода и политизацията на съдебната система заплашват отношенията между САЩ и България. Това е записано в изявление на председателя на комисията на външни работи към щатския сенат Боб Менeндез. То е подписано и от сенатора Джим Риш, член на комисията.

В изявлението се посочва, че връзките между двете страни се засилват, но се подчертава, че те могат да бъдат най-силни, само когато споделят общи ценности, на какъвто принцип е изграден съюзът в НАТО. Сенаторите посочват, че искат връзките с България да продължат да се развиват, особено в сферата на енергетиката и общата сигурност.

„Продължаващата корупция, намаляването на медийната свобода, политизацията на съдебната система и други заплахи за върховенството на закона са сериозно предизвикателство за двустранните отношение САЩ-България“, посочва се в изявлението.

Сенаторите припомнят, че България е на последно място сред страните в ЕС в класацията на „Прозрачност без граници“ – „Индекс за въприятие на корупцията“ през 2019 г., както и в тази за медийна свобода на „Репортери без граници“.

„В продължение на почти 8 месеца протести българските граждани поискаха на корупцията да бъде сложен край, а върховенството на закона и демократичните ценности да бъдат уважавани. С наближаването на парламентарните избори през април, е изключително важно правителството да защити тези ценности“, посочва се в изявлението.

Двамата сенатори пишат, че САЩ ще подкрепят действия за възстановяването на медийната независимост и върховенството на закона. Това е поредният сигнал от официални представители на САЩ за проблемите с корупцията у нас. Наскоро американският посланик Херо Мустафа обяви, че те са видими и всички политически сили трябва да се обединят срещу тях.

Източник/ци: НОКАУТ ПРЕДИ ВОТА?! САЩ официално: Корупцията при ГЕРБ заплашва отношенията с България - Narod.bg

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!