Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Суперкомпютър показа, че е безполезно да се носят две маски

Симулации с японски суперкомпютър показаха, че двойните маски почти не носят предимства за предпазване от разпространяване на вируси в сравнение с една добре прилепнала маска, съобщи Ройтерс.

Резултатите противоречат отчасти на препоръките на американските Центрове за контрол и профилактика на заболяванията, според които две маски намаляват излагането на коронавирус по-ефикасно от една.

Изследователите са използвали суперкомпютъра Фугаку за моделиране на потока от вирусни частици от хора с различни видове и комбинации маски. Резултатите бяха обявени от института Рикен и университета в Кобе.

Една маска тип хирургическа от нетъкан материал има ефективност 85 процента за блокиране на частиците, когато е прилепнала плътно на лицето и обхваща носа. Добавянето на полиуретанова маска увеличава ефективността до 89 процента.

Носенето на две нетъкани маски не е полезно, защото се натрупва резистентност към въздуха и се появява изтичане по краищата.

Професионалните маски N95 са показали най-голяма ефикасност за предпазване от инфекции. Следват нетъканите маски, маските от плат и накрая полиуретановите.

Изследователите от Рикен са използвали суперкомпютъра, за да моделират как влагата се отразява на рисковете от зараза с вируси във влакове, работни пространства и друга среда.

Източник/ци: Суперкомпютър показа, че е безполезно да се носят две маски - Lupa BG

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!