Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Проф. Момеков: Колкото и да е гадно, антиваксърите трябва да се потискат

.
проф. Георги Момеков

Продължават да се множат въпросите около ваксините срещу COVID-19. На фона на призиви населението да се имунизира, все още няма достатъчно данни, за да се каже със сигурност - колко време продължава имунитета срещу инфекцията, не е ясно спира ли се предаването на вируса и прочее неясноти. Това стана ясно от думите на проф. Георги Момеков в ефира на Българската национална телевизия. Той обаче бе категоричен - колкото и гадно да звучало, противниковите мнения срещу ваксините трябвало да бъдат потиснати.

Лекар: Колкото повече се ваксинират, толкова повече се заразяват. Що така бре, Миме?

"Дори да сме били скептични в проучванията, това не трябваше да се обявява, а да се обяснява на хората да се ваксинират. Противниковите мнения трябваше да бъдат потиснати, колкото и гадно да звучи. Най-разумния и икономически оправдан начин е това. Има много разходи. Някои от лекарствата са безкрайно скъпи. Когато те ваксинират и не се разболееш, това се спестява", посочи още Момеков и допълни: 

"В този живот нищо не е съвсем сигурно, но ваксините бяха тествани при огромни популации и нищо не може да се сравни с тях". 

Идеите за една доза при преболедували COVID-19, са по-скоро свързани с недостига на количества. Това не е описано в кратката характеристика на продукта. Доколко една доза ще предпази хората, които вече са прекарали инфекцията, е сложен въпрос, обясни още проф. Момеков. 

"Никой не знае дали ще трябва да се ваксинираме всяка година. Никой не знае какви нови варианти ще се появят. Един нежен апел - може и да са евтини екскурзиите до Африка, но е особен момент да се ходи до там. Там изолираха особен вариант, който е проблемен и е над 80% от новозаразените с този южноафрикански вариант. Никой не знае какво се случва в някои страни, защото там разчитат на Исус да ги пази…", допълни още той. 

"Имаме сключен договор преди ваксината даже да е одобрена. Като “Нероден Петко”. Около 60% от ваксините ще са предназначени за 14% от световната популация", обясни проф. Момеков. 

Това, че сме си измерили антителата не дава мегаточен отговор на въпроса доколко сме развили имунитет, допълни още той. 

Ако се направят брутални мерки от сорта на въвеждане на полицейски часове - на нас българите това ни действа много зле, трябва сами да се ограничаваме, смята фармакологът. 

Отварянето на заведенията не значи, че пандемията е свършила, категориче е проф. Момеков.

Три дузини случаи на спонтанни аборти и мъртвородени след ваксинация срещу COVID-19

Източник/ци: Проф. Момеков: Колкото и да е гадно, антиваксърите трябва да се потискат

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!