Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Георги Марков: Бойко, честито! Джипката вече е символ на ЕНП

Депутатите на Орбан напуснаха групата на ЕНП

„Бойко, честито! Вече си СТАРЕЙШИНA на ЕНП“, пише депутатът от ГЕРБ Георги Марков във Фейсбук профила си, а в коментарите под публикацията потребителите изразиха сериозно притеснение за здравето и състоянието му.

„Приятели,

Господ е с Бойко, затова построи толкова църкви.

Орбан, както вече предрекох, излезе от ЕНП. Меркел слиза от сцената на канцлер, а не отдавна и от партиен лидер. Нашият Бойко става СТАРЕЙШИНА на ЕНП. Най-дълго управлявалият и с най-много победи. ДЖИПКАТА свърши голяма работа. ДЖИПКАТА е вече символът на ЕНП“, пише той. 

Вчера Европейската народна партия (ЕНП) съобщи, че унгарската партия "Фидес" е изправена пред процедура по изключване. Към нея принадлежи и ГЕРБ. До изключването на "Фидес" обаче най-вероятно няма да се стигне, тъй като партията ще напусне сама редиците на ЕНП. 

Георги Марков - Posts | Facebook

Депутатите на Орбан напуснаха групата на ЕНП

11-те евродепутати от партията Виктор Орбан “Фидес” в Европейския парламент напуснаха групата на ЕНП. Това стана, след като днес групата направи промени в правилника си, които засягат членството и изключването от групата. Промените позволяват отстраняването на цяла национална делегация. Унгарският премиер Виктор Орбан заяви в неделя, че ако промените бъдат приети, той ще изтегли евродепутатите от групата, предаде БНТ.

“Промените в правилника са насочени срещу „Фидес“ и нашите избиратели. Те са антидемократични, неправилни и неприемливи за нас. Затова управителното тяло на партия реши да напусне групата на ЕНП”, написа днес Виктор Орбан в писмо до лидера на ЕНП в Европейския парламент (ЕП) Манфред Вебер. Новите правила бяха приети с квалифицирано мнозинство – от 180 присъстващи 148 гласуваха ЗА, 28 – ПРОТИВ а 4 се въздържаха. Промените влизат в сила от днес. 

Нидерланският евродепутат Естер де Ланге, която е и зам.-председател на ЕНП, заяви след гласуването, че раздялата между групата на ЕНП и евродепутатите от „Фидес“ е била неминуема. “За съжаление през последните години Орбан сериозно се отдалечи от основните ценности на ЕНП”, каза тя. 

ЕНП от години е в конфликт с „Фидес“ на Виктор Орбан. От 2018 г. членството на партията в ЕНП беше временно замразено. Правителството на Орбан постоянно е обект на критики от страна на Брюксел заради нарушаване на човешки права, атаки срещу независими журналисти и медии и проблеми с върховенството на закона. 

Факти бг

Източник/ци: Георги Марков: Бойко, честито! Джипката вече е символ на ЕНП

Депутатите на Орбан напуснаха групата на ЕНП – О Новини

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!