Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Жилищата в София са поскъпнали със 140%

Жилищата в София са поскъпнали със 140% за период от 20 години, показват данни на строителна компания. Това прави средно с около 7% на година, което е нормален ръст според брокерите на имоти.

Търсенето на апартаменти в столицата продължава да е голямо. Това е така, защото жилището е стока от първа необходимост, а в София продължават да идват млади хора, чиято първа мисъл е да се ориентират към покупка на жилище. Разбира се, много млади хора в началото на кариерата си предпочитат да живеят под наем, но след като получат стабилен доход се насочват към покупка на жилище с ипотечен кредит вместо да плащат месечен наем.

Желанията на купувачите не са се променили заради коронавируса, а се променят с повишаване на доходите им. Купувачите стават все по-взискателни не само към качеството на самия апартамент, а и към средата около кооперацията – интересуват се дали има инфраструктура, детски градини, ще бъде ли озеленено около блока им, как ще се поддържа сградата, след като се нанесат, какъв е изгледът и т. н.

В големите градове има и огромен панелен сграден фонд, който е морално и технически остарял, околната среда не е привлекателна и всеки, който може да си го позволи, сменя жилището си с ново строителство, а това увеличава още повече броя на купувачите. От 30 години сме в ситуация, при която търсенето изпреварва предлагането, поради което и цените на жилищата растат, коментират строителни предприемачи.

Те прогнозират умерен ръст на цените през 2021 г. в рамките на 5% до 7%, тъй като пазарът се е успокоил. За строителните предприемачи е по-добре да има устойчивост на пазара, а не рекордно търсене и предлагане, защото това им позволява да планират по-добре финансите си и производствения процес.

Източник/ци: Жилищата в София са поскъпнали със 140% -

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!