Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Китай използва хиляди фалшиви и хаквани акаунти в Twitter за COVID-19 пропаганда 

Китай използва хиляди фалшиви и хаквани акаунти в Twitter, за да разпространява лъжи около ККП- вируса, показва скорошно проучване.

Професор от Северна Каролина, студент от Университета Омаха в Небраска, уеб дизайнер от Обединеното кралство и бизнес анализатор от Австралия са сред огромния набор от фалшиви личности, използвани за разпространение на китайската комунистическа пропаганда по света.

Базираната в Ню Йорк нестопанска медия ProPublica направи проучване, публикувано на 26 март, в което проследи над 10 000 заподозрени фалшиви и хаквани акаунти в Twitter. Тя  установи, че те са „участвали в кампания за координирано влияние с връзки“ към Китайската комунистическа партия (ККП) от август 2019 насам. „Истинският мащаб на кампанията за влияние вероятно е много по-голям; проследяването ни предполага, че идентифицираните от нас акаунти включват само част от операцията."

Тези акаунти в Twitter са свързани с Работния отдел на Обединения фронт, орган на ККП, посветен на разпространението на пропаганда на Пекин вътре и извън Китай.

Много от тези акаунти, които по-рано са били използвани срещу политически дисиденти и протестите в Хонг Конг, започват да публикуват „пропаганда и дезинформация за епидемията от коронавируса“, според ProPublica. Тези публикации използват уникални хештегове с надеждата да ги направят популярни в Twitter.

Проучването отбелязва, че съдържанието и поведението на фалшивите акаунти са подобни на тези, открити от Доклад 2019 г. на Австралийския институт за стратегическа политика. Постингите са често правени в работно време за Пекин и много публикации, изразяващи одобрение на Пекин, използват точно същия текст, публикуван от държавните медии на ККП.

Източник/ци: https://www.theepochtimes.com

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!