Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Шведският град Гьотеборг прекрати връзки с Шанхай, скандинавската страна първа в Европа закри институтите "Конфуций"

Гьотеборг Шанхай прекратяване институт Конфуций

(Wikimedia Commons)

Кремена Крумова, кореспондент на ИЦФДБ

Вторият по големина шведски град Гьотеборг реши да прекрати договора за сътрудничество с побратимения си китайски град Шанхай, писа шведският ежедневник "Dagens Nyheter" на 22 април 2020 г.

Кметът на Гьотеборг, Аксел Йозефсон, каза пред "Sveriges Radio", че започналият през 1986 г. обмен между двата града, е бил минимален през последните три години. И че предвид текущата криза с коронавируса (COVID-19) и влошените отношения с Китай, "не е подходящо удължаването на договора за сътрудничество".

Социалдемократическата партия предложи подновяване на договора в бъдеще, но други партии призоваха за окончателно прекратяване на братските отношения между двата града.

Гьотеборг е последният от поредицата шведски градове, прекъснали връзки с китайски побратими.

През последните месеци, отношения с китайски градове преустановиха Омол (с Дунхуан), Вестерос (с Дзинан), Линшьопинг (с Гуандун), Лулео (със Си'ан) и Даларна (с Ухан).

Една от причините за тези решения е отношението на Пекин към шведския гражданин и издател Гуей Минхай, излежаващ 10-годишна присъда в китайски затвор, писа шведската медия "Експресен" на 25 април.

Друга причина са зачестилите доклади за нарушения на човешките права в източната държава, включително на уйгури и последователи на Фалун Гонг.

Закриване на институтите "Конфуций"

На 21 април, британската медия "Таймс" писа, че Швеция е закрила последните пет институти "Конфуций" на своя територия, и така става първата европейска страна, направила тази крачка.

Статията предполага, че закриването е последствие от влошилите се през последните месеци отношения между скандинавската страна и Китай. Миналия декември Китай заплаши Швеция, че ще "понесе последствията" от присъждането на награда за свобода на словото на шведския издател от китайски произход, Гуей Минхай. Шведският премиер тогава отвърна, че неговата страна няма да се поддаде на заплахите.

Официалната мисия на институтите "Конфуций" (с китайско наименование "Ханбан") е да популяризират китайския език и култура, но критиката отдавна ги определя като пропагандни инструменти на "меката сила" на китайската комунистическа държава. В тях са табу теми като Фалун Гонг, свободен Тибет, демократично движение, уйгури и Тайван.

В света има общо 541 институти и класни стаи "Конфуций", като най-много са в Европа (187), според уебсайта на "Ханбан". Те са вградени в големи университети и средни училища.

Досега 37 университети и колежи в САЩ са закрили или са в процес да закрият институти "Конфуций" на своя територия. Към 24 април 2020 г., в САЩ има общо 86 действащи институти "Конфуций", по данни на американската "Национална асоциация на учените".

В България има два института "Конфуций": в София и Велико Търново, съответно в СУ "Св. Климент Охридски" и във Великотърновския университет "Св. Св. Кирил и Методий".

Източник/ци: https://www.falun-bg.info/

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!