Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Къде е надеждата след коронавируса?

изход коронавирус България Китай

(Flickr)

Пандемията от COVID-19 предизвика световна криза: заплаши живота на милиони хора, доведе до икономически колапс и постави на изпитание ценностите на човечеството.

Все пак, пандемията също ни дава възможност за осъзнаване и избор: избор, от който ще зависи не само животът ни в близкото бъдеще, но вероятно и този на идните поколения.

Произходът на коронавируса

Първоначалната версия на китайските власти, че новият коронавирус тръгва от пазар за морски деликатеси в Ухан, и досега не е потвърдена. Нещо повече, експерти твърдят, че подобният на ТОРС вирус трябва да е дело на човек, и че най-вероятно е изтекъл от свръхсекретна лаборатория, намираща се отново в китайския град Ухан, столица на централната провинция Хубей. Вирусът не е непременно смъртоносен, но е изключително заразен.

Има данни, че новият коронавирус, причиняващ болестта COVID-19, е изтекъл от лабораторията в Ухан още през октомври 2019 г. Скоро избухва зараза, която само за седмици излиза извън контрол. Комунистическият режим в Китай се опитва да я прикрие, като преследва дръзналите да съобщят за опасността. Едва когато вирусът започва да се разпространява и в други части на света, особено около Китайската Нова година, и съществуването му повече не може да се скрие, режимът признава, че е налице епидемия. За съжаление, това се случва твърде късно, в края на януари. Заразата бързо обхваща Европа, а скоро след това и Америка.

Този сценарий ни връща към 26 април 1986 г., когато се случва тежката промишлена авария в съветската Чернобилска атомна електроцентрала. В резултат на аварията, над части от СССР, Източна Европа и Скандинавия преминава облак от високо радиоактивни отпадъци. Засегнати са обширни райони в днешните Украйна, Беларус и Русия, а около 200 000 души са евакуирани от родните си места. По това време съветският комунистически режим се опитва да прикрие истината за аварията, като не уведомява участващите в овладяването на радиоактивния дим пожарникари и спасители. Българската комунистическа партия също не информира населението, и го оставя без защита на влиянието на радиоактивния облак, който преминава над територията на страната.

Аварията в Чернобил и пандемията от коронавирус са много подобни. И в двата случая става въпрос за репресивен режим, който се опитва да се справя с тежка ситуация с помощта на лъжи. Но това не е учудващо, тъй като за всеки комунистически режим лъжите и дезинформацията са присъщи. Целта на всеки комунистически режим е да съхрани властта си на всяка цена.

По тази причина международната медия "Епок Таймс" нарече новия коронавирус "ККП вирус", тъй като прикриването на информация от китайската комунистическа партия (ККП) позволи COVID-19 да засегне милиони хора в Китай и да предизвика глобална пандемия.

Нещо повече, сега китайският режим се опитва да блесне като "героят" на световната сцена, който ни помага да се преборим с вируса, който самият той "отгледа" и позволи да се разпространи.

Тогава това поставя пред нас два въпроса: можем ли да се доверим на контролираните от китайската държава медии, относно ситуацията с коронавируса в страната? И какво е значението на пандемията от коронавирус за Китай и света?

Значението на пандемията

Все повече правителства по света разбират, че китайският режим е прикрил епидемията, и че това е довело до нейното глобално разпространение. Режимът в Китай действа безотговорно и излага на реална смъртна опасност целия свят. Вследствие на пандемията, държави затварят граници и налагат строга карантина и ограничаване движението на хора и стоки. Бизнесът е напълно парализиран. Ключови предприятия, малкият и средният бизнес вероятно ще се окажат пред фалит, а това води до стремглаво увеличение на безработицата. Нормалният живот на хората е напълно нарушен. И всичко това, заради политическите желания за власт на група безотговорни хора, които не зачитат човешкия живот и са готови да го проиграят за пари и власт.

Тогава пред нас, като общество, възникват въпросите: "Заслужава ли си икономическото сътрудничество с един такъв зъл режим? И каква е цената, която трябва да заплатим за това?"

Например, Италия беше първата най-силно засегната от коронавируса европейска страна. Тя е и първата страна-членка на Г-7, подписала китайската инфраструктурна инициатива "Един пояс, един път". Също италианската област Ломбардия, най-тежко ударена от вируса, поддържа близки отношения с Китай. От всички италиански региони, нейната столица Милано държи рекорд за бизнес с Китай в абсолютни стойности: 9.4 милиарда долара (16.5 милиарда лева) през 2018 г.

Повече от 20 години, правозащитници от Амнести Интернешънъл, тибетци, уйгури и духовното движение Фалун Гонг (Фалун Дафа) съобщават за преследване на хора заради техните убеждения под ръководството на ККП.

Последователи на Фалун Гонг са най-големите жертви на убийства в държавни китайски болници с цел продажба на органите им на заможни пациенти, нуждаещи се от трансплантация: бизнес, възлизащ на 1 милиард долара (1.79 милиарда лева) годишно.

Но дали нашите правителства и ние като общество обръщаме достатъчно внимание на тези новини? Репресиите на хора и лишаването им от елементарни човешки свободи в Китай не са ли достатъчни, за да осъзнаем истинската същност на китайския комунистически режим? И не е ли време напълно да се разграничим и дистанцираме от него?

В световен мащаб, стоки от първа необходимост, апаратура, медикаменти и суровини се произвеждат в Китай. По този начин, световните икономики станаха зависими от една единствена държава и един позорен режим.

Пандемията от коронавируса ни показа как, когато фабриките в Китай затвориха, веригата за производство и доставка на стоки и суровини в глобален мащаб беше нарушена. И как Европа — която няма собствено производство на маски и облекла за медицинския персонал, борещ се с коронавируса — стана зависима от Китай. Оказа се, че дори животоспасяващите дихателни апарати се произвеждат в Китай.

Ключът към просперитет след коронавируса?

Сега, когато вече сме застигнати от тази безпрецедентна ситуация, имаме шанса да осъзнаем, че комунистически Китай не е онзи герой на световната сцена, за който се опитва да се представи. Вместо това е подъл режим, който изложи на риск здравето на хората не само в собствената си страна, но и в глобален мащаб. Това е нещо, за което всички членове на правителството на КНР трябва да бъдат държани отговорни и обвинени в геноцид срещу човечество.

Държавите по света трябва да се дистанцират от режима и да го поставят в изолация, докато в страната не се установи общество, което ще гарантира свободите на своите граждани. Достигането на тази точка ще отбележи и неизбежния крах на китайския режим. Този режим повече няма да може да съществува и ще се разпадне напълно.

А за нас какво остава? Светът, който познаваме, вероятно никога повече няма да е същият: повече няма да толерираме комунистически репресивни режими, които ни карат да живеем в постоянен страх и излагат на риск световния ред и нормалното съществуване на световната общност.

Нещо повече, социалната изолация ни дава възможност да преосмислим ценностната си система, да осъзнаем, колко е крехък човешкият живот, колко е важно да бъдем добри едни към други, и да се отнасяме с уважение и желание за помощ. Да разберем, че не материалните неща ни направят щастливи и удовлетворени, а възможността да помогнем на човека до нас.

Сега много хора използват времето, за да развиват и насърчават добродетелни качества. Някои ги наричат по-общо духовни, други използват думи като воля, търпение, доброта, състрадание, сила на духа и вяра, но без значение как ги наричаме, те водят до по-висок морал, който е в основата, в центъра на истинската човешка сила, в центъра на човешката душа.

Фалун Дафа, с основни принципи Истинност, Доброта, Търпение, набляга именно на развиването на духовни качества: подобряване и издигане на морала и завръщане към първоначалната, истинска същност на човека, а тя е добронамерена и добродетелна – божествена.

Редакционна колегия ИЦФДБ

Източник/ци: https://www.falun-bg.info

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!