Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Санкции срещу комунистическата партия и техните последици за нарушителите на човешките права

(Minghui.org) Много страни предприемат действия срещу Китайската комунистическа партия (ККП), заради нейните кампании на дезинформация и превръщането на епидемията от коронавирус в глобална пандемия, заразила десетки милиони хора.

Службите за гражданство и имиграция на САЩ (USCIS) например издадоха политическо ръководство на 2 октомври, фокусирайки се върху недопустимостта на кандидати, които са членове на комунистическата и / или друга тоталитарна партия. Обединеното кралство и Япония, както и други страни, са планирали да приложат подобни мерки.

Забрани от САЩ срещу членове на ККП и Младежката лига

„Основанието за недопустимост на имигранти, които имат членство или връзка с комунистическата или друга тоталитарна партия, е част от по-широк набор от закони, приети от Конгреса за справяне със заплахи за безопасността и сигурността на Съединените щати“, обяснява Политическият наръчник на USCIS. „Първоначалната му цел беше да защити Съединените щати от неамерикански и подривни дейности, които се смятаха за заплаха за националната сигурност.“

Адвокатът по имиграционните въпроси Гари Чодоров обясни, че изключването на членове на комунистическата организация е в съответствие с американските ценности, както и че то е изрично включено в Закона за вътрешната сигурност от 1950 г. В статия в блога „Закон и граници“, озаглавена „Актуализация на ръководството на политиката на USCIS относно членството на имигранти в комунистическата партия“, той казва, че ККП държи все още здраво властта и прониква във всеки ъгъл от живота на всеки един гражданин.

„ККП прониква във всяка сфера на обществото, дърпайки конците, които контролират всяка дейност“, продължава той. „ККП има клонове във всеки държавен административен орган, както и масови организации на всички нива. Клоновете на ККП съществуват и в компании, както частни, така и държавни." Дори обикновени хора без политически амбиции могат да участват в партията или свързаните с нея организации, добавя той.

Съобщава се, че в момента Китай има 92 милиона членове на ККП и 80 милиона активни членове на Младежката лига, дъщерна организация на ККП. Заедно с интернет армията, подкрепяща ККП, на около 200 милиона души може да бъде забранено влизането в САЩ

Няма вече сигурно място за нарушителите на човешките права

Както се очакваше, тази актуализация в ръководството на политика на USCIS предизвика интензивни дебати в Китай.

Хуа Чунин, говорителка на Китайското министерство на външните работи, заяви, че е „натъжена“ от актуализацията на политиката на USCIS. Нетизените (интернет потребителите, бел. прев.) отговориха на забележките й със сарказъм.

„Вие [служителите от ККП] винаги обрисувате САЩ като ужасно място. Кога неспособността да отидете там се превърна в лошо нещо?", писа един от тях.

„Нищо чудно, че Хуа е разочарована от това“, пише друг. „Тя е закупила луксозна къща в САЩ и дъщеря й също учи там!“

Тези коментари са верни. Обичайно е служителите на ККП да се установяват в САЩ, въпреки че са прекарали целия си живот, критикувайки западните ценности и защитавайки партийната линия. Това включва много нарушители на правата на човека в Китай.

Сима Нан, писател на ККП, е написал много статии, очернящи Фалун Гонг, система за медитация, основана на принципите на Истинност, Доброта и Търпение. Откакто ККП стартира преследването на Фалун Гонг през 1999 г., Сима участва активно в промиването на мозъци на задържани практикуващи в Китай.

Също така, той неуморно атакува САЩ, за да прокарва линията на ККП. На 20 януари 2012 г. той публикува следното в социалната китайска медийна платформа Weibo, „САЩ са враг на целия свят ... експлоатират всички страни ... като огромен тумор. Всички поставят под въпрос САЩ“

По-късно същия ден обаче той се качва на самолет за САЩ, за да прекара китайската Нова година със семейството си, което живее там. След като самолетът каца там, някои китайци го забелязват и го питат защо идва на това място, което е „ като огромен тумор“ и „враг на целия свят“.

„Конфронтирането на САЩ е моя работа, идването ми тук е моя живот“, им отговаря Сима.

Той не е единствен. Юан Му, говорител на Държавния съвет през 1989 г., открито лъже много пъти, твърдейки, че никой не е загинал по време на Кръвопролитията на площад Тянанмън. Той също така много пъти атакува САЩ и призовава китайския народ да следва партийната линия. По-късно обаче дъщеря му отива в САЩ, а и той самият също отива там след пенсионирането си.

Има много случаи от този род. Професор в Китайската централна партийна школа установява през 2010 г., че 1,18 милиона служители на ККП имат съпрузи и деца, живеещи в чужбина. Списанието Dongxiang в Хонконг получава през 2012 г. вътрешни данни от властите на ККП, че 90% от членовете на ЦК на ККП имат членове на семействата си, които са емигрирали в чужбина.

Действия от други страни

В допълнение към САЩ, други държави също са затегнали политиката си за одобрение на визи по отношение на членовете на ККП. Според The ​​Times, Службата за външни работи към Британската общност е обявила на 1 октомври тази година, че ще разшири проверките за сигурност за чуждестранни кандидати, които искат да изучават предмети, свързани с националната сигурност, поради опасения, свързани с кражба на интелектуална собственост.

Обществото на Хенри Джаксън, мозъчен тръст, базиран в Лондон, публикува доклад на същия ден, озаглавен „Изтичане на мозъци: Великобритания, Китай и въпросът за кражбата на интелектуална собственост“. В доклада се казва, че стотици учени от Китай са участвали в области за научни изследвания, които включват знания за създаване на оръжия за масово унищожение.

Съобщава се също така, че Япония засилва проверката си на заявленията за визи от чуждестранни студенти и изследователи, за да ограничи китайския шпионаж в страната. Японският вестник Yomiuri Shimbun съобщи в началото на октомври, че японското правителство планира да приложи по-строги изисквания за визи през следващата година, за да предотврати чужда намеса и кражба на технологии от международни студенти и академични изследователи, особено тези от Китай.

Освен това Японската агенция за национална сигурност и редица министерства ще извършват по-строги проверки на кандидатите за виза и ще включват подозрителни лица в система, споделена с други правителствени агенции, включително дипломатически служители в чужбина. Освен това японското външно министерство поиска бюджет от 2,8 милиона щатски долара за мерки, свързани с по-тесни проверки през следващата фискална година.

Веднъж приложи ли се това, Япония ще се присъедини към страни като САЩ и Австралия в противодействието на интелектуалната кражба на ККП, съобщи Yomiuri Shimbun.

Лидери на Европейския съюз (ЕС) също изразиха загриженост относно ККП. Според доклад на Barron от 2 октомври, лидерите на ЕС са насрочили специална среща на върха за 16 ноември, за да „обсъдят сложните отношения на Европа с Китай“. Срещата на върха ще се проведе без Китай и ще отговори на нарастващите притеснения относно нарушенията на правата на човека от ККП, както и нейните нелоялните търговски практики.

Chinese version available

КАК ПРИЗРАКЪТ НА КОМУНИЗМА УПРАВЛЯВА НАШИЯ СВЯТ

Източник/ци: https://en.minghui.org/

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!