Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Светът търси отговорност на ККП за пандемията

(Minghui.org) Пандемията на ККП-вируса (Ухан-вируса, или COVID-19) зарази почти 2 милиона души в над 200 страни със смъртност от над 100 000 души.

От правителства до отделни граждани от много страни, включително Обединеното кралство, САЩ, Австралия и други, предприемат действия за търсене на отговорност на Китайската комунистическа партия (ККП) за нейното прикриване и дезинформация, които позволиха на вируса да се развихри по света.

Депутат в ОК: Висока цена за близостта с комунистически Китай

„Тези публични кланици бяха зад избухването на ТОРС през 2002 г. и сега докараха Covid-19. Въпреки това правителството на Пекин не направи нищо, за да премахне тези "мокри" пазари, които заплашват толкова много от човечеството", пише Том Тугендат, член на парламента на Обединеното кралство на 4 април в Дейли мейл, "Не знаем колко милиона в крайна сметка ще бъдат засегнати от коронавируса, но знаем, че огнището е било прогнозирано. И че ние всички плащаме цената за решението на Пекин да игнорира науката, да даде приоритет на търговията - и да изложи световното здраве на риск".

Тугендат продължава, че сега е време за промяна. „Както всички авторитарни режими, китайското правителство по същество е слабо“, добави той. „То разчита на токсични лъжи и страх, за да запази властта и контрола над своите хора, и това е причината да скрие истината от момента, в който вирусът за пръв път се появи.“

Той смята пандемията за сигнал за осъзнаване: „Нашата икономическа зависимост от Китай и кланянето на нейното правителство се оказват на много висока цена.“

„Това е по вина на ККП“

„Глобалните съдебни дела срещу Китай за „нарушения на патенти“ от Международните здравни разпоредби за работа с COVID-19 могат да достигнат  над 3,2 трилиона британски лири само от страните в Г7, според току-що публикуван доклад“, бе написано наскоро в статия, публикувана от Henry Jackson Society (HJS).

В статията се казва, че „с неуспеха си относно ранното справяне с болестта и предоставяне на адекватно информация на СЗО, ККП е нарушила членове шести и седми от Международните здравни разпоредби [МЗР], договор, който Китай е подписал и е юридически задължен да спазва. Тези нарушения позволиха на огнището бързо да се разпространи извън Ухан, мястото на произхода му."

Матю Хендерсън и други автори на статията подчертават, че „този материал не обвинява китайския народ за случилото се. Те са невинни жертви, като всички нас. Това е по вина на ККП."

Резолюции на конгреса на САЩ и съдебни дела за класови действия

Според прессъобщение на Конгреса на САЩ от 24 март 2020 г., конгресменката Елиза Стефаник (R-NY) въвежда резолюция в Камарата, призоваваща да разследва прикриването от страна на Китайската комунистическа партия на ранното разпространение на пандемията от коронавирус. „Резолюцията призовава Китай да обезщети всички страни, засегнати поради умишленото ранно прикриване на убийствения вирус в Китай“, пише в съобщението за пресата.

Стефаник отбелязва: „Комунистическото правителство на Китай съзнателно задържа критична информация, необходима за борба с разпространението на произлезлия от Китай COVID-19 и до ден днешен продължава да разпространява лъжи и дезинформация относно произхода на смъртоносния вирус.

„Настоящата резолюция призовава Китай да предостави обезщетение за вредите, загубите и унищожението, което тяхното високомерие нанесе на света. Просто казано - Китай трябва и ще бъде подведен под отговорност."

Сенаторът Джош Хоули (R-MO) предложи придружаващо законодателство в Сената: „От първия ден Китайската комунистическа партия умишлено лъже света за произхода на тази пандемия. ККП беше наясно с реалността на вируса още през декември, но нареди на лаборатории да унищожават проби и принуди лекарите да мълчат. Време е за международно разследване на ролята, която прикриването им е изиграла в разпространението на тази опустошителна пандемия. ККП трябва да бъде държана отговорна за това, от което светът сега страда."

Адвокатски кантори са завели няколко дела за класови искове срещу ККП. Един пример е адвокатът Лари Клайман и неговата група, Freedom Watch, които подадоха жалба във федералния съд в Тексас, като искат поне 20 трилиона долара от китайското правителство заради „безчувственото и безразсъдно безразличие и злонамерени действия“.

По подобен начин The Berman Law Group внесе федерален иск за класова акция срещу Китайската народна република и няколко други китайски правителствени образувания за несправяне с огнището на COVID-19.

„Вината за погрешното представяне на природата на коронавируса пред СЗО се крие сред най-високите нива на китайското правителство“, пише наскоро американският конгресмен Крис Смит. Той предложи да се потърси отговорност на ККП на основата на Глобалния закон на Магнитски, както за вируса, така и за лошата история на ККП с човешките права.

"Когато тази коронавирусна криза отмине, трябва да се вземе поука", пише Смит. "Това означава не партизанско сочене с пръст, а търсене кой носи основната отговорност за пандемията - правителството на Китайската народна република."

Австралийски депутат: „Комунистите лъжеха, хората умираха“

Малкълм Робъртс, член на австралийския сенат, поства в Twitter на 31 март, настоявайки за компенсация от ККП за глобалните щети от COVID-19. Повече от 117 000 души харесаха туита. На 1 април 2020 г. той публикува още един туит, в който казва: „Комунистите лъжеха, хората умираха.“

Сенаторът от Южна Австралия Алекс Антич заяви, че ККП трябва да носи отговорност за пандемията на коронавирус, която се е разнесла по целия свят, причинявайки хиляди смъртни случаи и широко разрушаване на икономиката. "Всички знаем, че този вирус се е появил от Ухан в Китай", каза Антич пред Sky News на 2 април. "През 2003 г. епидемията на ТОРС се появи по много подобен начин."

Андрю Хасти и Антъни Бърн, председател и заместник-председател на Парламентарната съвместна комисия по разузнаване и сигурност, заявиха, че избрани служители ще обсъдят как Австралия ще работи с Китай в пандемията от вируса.

„Австралийците не са глупави. Те знаят как COVID-19 започна и как ККП излъга за това“, заяви господин Хасти пред Daily Telegraph. „Това оказа значително влияние върху световната верига на доставки и отговорността на ККП по отношение на вируса трябва да бъде адресирана“, добави Бърн.

Статия на Daily Mail, публикувана на 4 април, цитира либерала на NSW Дейв Шарма, бивш дипломат, който казва, че Китай трябва да бъде разпитан за това как се е справил с вируса-убиец и как са информирали останалия свят за това. Освен това Шарма смята, че трябва да започне разследване и откъде идва вирусът, как е напуснал Китай и дали Китай е въвел правилните мерки за безопасност.

Същата статия цитира и няколко други политици. „Никой не се заблуждаваше от дезинформацията на комунистическата партия за вируса в началото на епидемията”, отбеляза викторианският либерал Тим Уилсън, който подчерта, че режимът ще се сблъска със сериозни последици за „болката, нанесена на света“.

Либералният сенатор на щата Виктория Джеймс Патерсън каза: "Ние знаем откъде е дошъл вирусът и няма да го забравим". Депутатът от викторианската Лейбъристка партия, Джулиан Хил, смята че бедствието е подобно на това в Чернобил на Съветския съюз. „Китайската претенция за отговорен световен лидер не може да бъде приета, когато тези въпроси се завоалират“, добави Аманда Стокер, член на Сената от Либералната партия.

Сенаторът от Лейбъристите, Кимбърли Китчинг, заяви пред Sky News, че е „жалко“, че Китай прикрива случаите на новия коронавирус, когато ранни данни от Ухан посочват, че болестта може да е била известна на китайските власти още през октомври 2019 г.

Бившият сенатор Кори Бернарди каза: "Всички плащаме цената за прикриването на коронавируса от Комунистическата партия на Китай", добавяйки, че на информацията на режима изобщо няма основание да се вярва.

Викторианският депутат Берни Фин заяви, че ККП е "пряко отговорна" за австралийците, които са умрели от вируса на ККП. Той призова австралийците да заемат „твърда и принципна позиция“.

Морална дегенерация и хаос

Австралийският депутат Джордж Кристенсен, председател на Съвместния постоянен комитет по растеж на търговията и инвестициите, призова Китай да заплати репарации за глобалното разпространение на коронавируса и призова за разследване на доклади, че COVID-19 произхожда от лаборатория в Ухан.

Той каза, че Южнокитайският технологичен университет е публикувал доклад през февруари, според който вирусът може да е произлязъл в изследователска институция на по-малко от 300 метра от пазара за търговия с морски дарове в Ухан, съобщава Daily Mail на 31 март.

По време на неотдавнашно интервю за Minghui.org той призова за създаване на анкетна комисия, която да предотврати повтарянето на подобна трагедия.

Изследване на Университета в Саутхемптън в САЩ разглежда нефармацевтичните интервенции (NPI) в отговор на новия коронавирус (COVID-19) в Китай. Проучването показва, че са необходими редица ранни, координирани и насочени мерки, които да помогнат значително да се намали разпространението му. "Ако интервенциите в страната биха могли да бъдат направени една седмица, две седмици или три седмици по-рано, случаите биха могли да бъдат намалени съответно с 66%, 86% и 95%, което значително ограничава географското разпространение на болестта", гласи публикация на уебсайта на университета от 11 март.

Австралийският премиер Скот Морисън участва в онлайн молитвена група срещу коронавируса от парламентарния си кабинет. Морисън помоли хората да се молят страната да остане „силна и обединена“. По време на молитвата, предавана на живо, той се помоли улиците на Австралия да се напълнят с хора по-скоро. "Моята вяра ми дава огромна увереност да мога да взимам тези решения и да го правя по най-добрия начин", казва той, съгласно репортаж на The Guardian.

Кристенсен е съгласен с важността на молитвата, казвайки, че това е начин да се свържем с висшата сила. Нещата не са случайни и голяма част от хаоса в днешния свят може да е поради моралното израждане на хората. Той вярва, че искреното търсенето на помощ от Създателя ще донесе благословия.

Международен отговор

Разочарован от СЗО, която взе страната на ККП, довела до пандемията на коронавируса, американският парламент предлага нови мерки за „нови структури, които да реагират по-ефективно на следващата пандемия“.

Том Тугендат, председател на Комитета по външни работи, и неговите колеги публикуваха доклад, призоваващ за свикване на „Г-20 за общественото здраве“, за да се „гарантира, че сътрудничеството между експертни изследователи по целия свят може да процъфтява, дори при липса на обединено политическо ръководство”.

Комитетът обвини Китай, че е възпрепятствал отговора на COVID-19. „Единственият начин да преодолеем глобалната криза от мащаба на коронавирус е, като работим заедно като глобална общност“, каза Тугендхат.

Канадският журналист на свободна практика Уил Акри на 4 април каза за Bradford Today, че ККП е източникът на три вируса през последните 20 години и че този коронавирус е най-смъртоносният. Той каза, че режимът „не е виновен само за това, че този вирус се разпространява, но и че се опитва да го прикрие“. Той каза, че ККП трябва да се подведе под отговорност, за да се „предотврати  повторение на явления като COVID-19“.

Източник/ци: https://en.minghui.org/

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!