Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Германски медии със съмнение за данните на Китай

(Minghui.org) С повече от един милион потвърдени случаи на коронавирус в света, все повече хора насочват вниманието си към Китай, чийто режим със своите прикриване и дезинформация доведе до пандемия в над 200 държави.

В Германия, една от най-тежко засегнатите страни, над 110 000 са заразени, а над 2300 са загинали. Две скорошни германски статии подчертаха отговорността на Китайската комунистическа партия (ККП) за цялото бедствие.

Die Welt: Голям брой случаи не са обявени

 Die Welt, основен германски вестник, продаван в около 130 страни, публикува на 30 март 2020 г. статия, озаглавена „Корона кризата: Как Китай иска да използва пандемията за пропаганда“.

„Без прикриването на Пекин пандемията на короната никога не би се случила. Но сега Народната република се изявява като спасител и стартира пропагандна кампания “, започва статията.

На 19 март Китайската национална здравна комисия съобщи за нула нови случаи на коронавирус, предавани локално, за първи път за предходните два месеца, но отчете 34 „внесени инфекции“. Този модел на почти нулеви случаи, предавани на местно ниво, и на шепа внесени от чужбина случаи продължи и през следващите седмици, а общо потвърдените случаи в Китай останаха до голяма степен същите (близо 82 000) през последните няколко седмици.

Статията на Die Welt поставя под съмнение данните на Китай: „Въпросът е дали епидемия може да бъде овладяна толкова радикално в рамките на два месеца в страна с 1,4 милиарда души. Или дали Китай представя данни на света, които не отразяват реалността, а по-скоро желанието на комунистическата партия.“

Die Welt цитира репортаж на китайското списание Caixin, според който всеки ден има над дузина инфекции в Ухан, но тези случаи остават нерегистрирани, тъй като пациентите нямат симптоми.

Числата не се връзват

Статията на Die Welt цитира друга статия от Caixin, която намеква, че официалните цифри на Китай за смъртните случай не се връзват. В статията на Caixin се казва, че погребалните домове на Ухан са започнали да позволяват на жителите да взимат пепелта на своите роднини, починали от вируса, и че само един погребален дом раздава по 3500 урни на ден. Тъй като официалният брой на смъртните случаи в Ухан възлизаше на 2531, статията от Caixin напомня, че това е само един от седемте погребални агенции в Ухан.

Die Welt също цитира Джереми Уолъс от Университета Корнел да казва, че числата играят критична роля в политиката на Китай. "След като пропагандната мисия на централното правителство да спечели "народната война" срещу вируса стана ясна, числата се промениха, за да се постигне тази цел", пише той в статия за The Washington Post на 23 март. 

Предупреждения игнорирани от СЗО

Световната здравна организация (СЗО) също изигра роля в развитието на пандемията, пише Die Welt. Тъй като медицинските специалисти в Ухан идентифицираха огнището на 30 декември 2019 г., усилията им да алармират света бяха посрещнати с тежко наказание.

Въпреки че не е член на СЗО, Тайван „предупреди СЗО на 31 декември за възможно предаване на новия вирус от човек на човек“. Предупреждението му беше игнорирано от СЗО, която също така отказа да отговори на въпрос, свързан с Тайван по време на интервю с Radio Television Hong Kong (RTHK), където успя да похвали Китай за справяне с „може би най-амбициозното, упорито и агресивно заболяване в историята“.

Но загубата е реална и според експертите повечето инфекции биха могли да бъдат избегнати, ако Китай беше действал навреме. „Ако китайската преса беше свободна, коронавирусът можеше да не е пандемия“, заявиха Репортери без граници на 24 март.

Пропагандата като инструмент за контрол

Статията на Die Welt пише, че само на 24 март, в. People’s Daily (устата на ККП) в три от седемте си статии на първа страница не жали похвали на лидера Ши. Таису Джан, професор от Йейлския университет, каза, че ККП е направила това, за да си върне контрола, както в страната, така и в международен план.

Усилията на Китай като че ли работят за някои европейски служители. Един от тях е италианският министър на външните работи, който публикува видео на живо във Facebook, в което отбелязва пристигането на китайски стоки за помощ в Италия.

ККП се представя като спасител, който помага на други нации по време на криза. „Почти всяка история на първа страница на нейните пропагандни органи в чужбина рекламира усилията на Китай да помогне на различни страни със стоки и информация, като същевременно подчертава превъзходството на подхода на Пекин“, пише американско списание на 18 март.

„Китай е навсякъде, страната, в която вирусът избухна и която до голяма степен е виновна за глобалното му разпространение, може в крайна сметка да излезе от тази пандемия по-силна“, предупреждава статията на Die Welt.

T-online: Корона пропагандата на ККП

„Китай твърди, че е издържал на коронната криза. Но все повече информация посочва, че данните от страната не са истинни“, съобщава T-online, най-големият информационен портал в Германия, на 31 март в статия, озаглавена„ Китайската корона пропаганда: Болна система“.

„Докато други части на света страдат от растящия брой заразени хора, Китай се опитва да наложи суверенитет над кризата и да я използва в международен план за власт в политика“, пише статията. „Сегашното завръщане към ежедневието в Китай е карикатура на една болна система, която е изцяло подчинена на политическата идеология.“

Официалните лица твърдят, че в епицентъра Ухан смъртността е 2531 души. Но "Някои жители на Ухан смятат, че смъртността от коронавируса може би е 26 000 души, въз основа на количеството урни, доставени и разпространени в целия град", пише статия на Newsweek от 29 март. „Гражданите в китайските социални медии заявиха, че седем погребални домове в Ухан раздават 3500 урни на ден средно от 23 март до 4 април, денят, отбелязващ Цин Минг, традиционният фестивал за почистване на гробници. Според тази оценка 42 000 урни ще бъдат раздадени за 12-дневния период."

Ако Китай беше реагирал по-бързо, мащабът на пандемията можеше да бъде по-малък дори в чужбина. „Но вместо да признае собствените си грешки или да се погрижи за пазарите на дивеча - вероятният източник на корона-пандемията - Китай сега се опитва да използва кризата за външната си политика“, пише статията на T-online.

Източник/ци: https://en.minghui.org/

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!