Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Дезинформация на ККП през WeChat

(Minghui.org) В допълнение към криенето на информация за ККП-вируса от първия ден, Китайската комунистическа партия (ККП) разпространява дезинформация през WeChat и други платформи, в опит да прехвърли вината на пандемията върху други страни и да контролира общественото мнение.

WeChat беше пуснат за първи път през 2011 г. и бързо се превърна в едно от най-големите мобилни приложения, с над 1 милиард активни потребители месечно. Популярността на WeChat в континентален Китай също накара повече китайци в чужбина да започнат да го използват, за да поддържат връзка със семействата и приятелите си в Китай.

Със своята бързорастяща база от потребители, WeChat служи като много удобен инструмент на ККП за наблюдение на потребителите и изпращане на дезинформация за контрол над общественото мнение.

През последните седмици няколко съобщения, разпространяващи се в WeChat за пандемията на ККП-вируса предлагат идея за мащаба и дълбочината на досега на ККП до китайците в чужбина.

Съобщение №1

Слухове разпространявани в WeChat
за епидемията в Япония, Франция, Монголия и САЩ.

В горните съобщения, изпратени до групи на WeChat в Япония, Франция, Монголия и САЩ, авторите използват един и същи шаблон и само променят името на държавата (подчертано в червено).

Съобщението гласи: „Епидемията в (името на държавата) вече е извън контрол. Чух от приятел, работещ в болница в (името на държавата), че безброй хора идват в болницата всеки ден. Но те нямат комплекти за тестване и трябва да връщат пациентите. В (името на държавата) по-голямата част от населението е застаряващо. Безброй хора са починали в собствените си домове. Те няма да бъдат включени в потвърдените случаи, защото никога не са били тествани. Ето защо (името на държавата) запази толкова нисък процент на зараза. Това е твърде страшно. Аз си резервирах обратен полет за Китай. В критичните моменти трябва да сме сплотени и да сме готови на велики дела."

След като виждат това съобщение, много китайци се връщат обратно в Китай, дори когато цената на еднопосочния билет е стигнала 180 000 юана (около 25 000 щатски долара).

Съобщение №2

Съобщения, появили се в групите WeChat в Аржентина, Корея, Турция, Бразилия, Белгия, Зимбабве, Португалия, Южна Африка и Камерън.

Горните съобщения са идентични с изключение на споменатата държава. Същият човек, наречен „Хуанг“, се представя, че е живял в десетки страни като Аржентина, Корея, Турция, Бразилия, Белгия, Зимбабве, Португалия, Южна Африка и Камерън от близо десет години. Същият “Хуанг” казва, че се е върнал в Китай, за да посети семейството си за две седмици.

На 6 февруари „Хуанг“ уж излита от дузина места в Китай, включително Гуангдонг, Ляонин, Тиендзин или Фуджиан, след което пристига в различни страни по света. „Неговото семейство“ в различните страни го посреща на летището и всички носят маски. "Хуанг" пише, че не вярва да е заразен с вируса, но решава да остане у дома си под доброволна карантина, тъй като това е единственият начин да предотврати разпространението на вируса в тези страни.

За хората, които се сблъскат с всички тези почти идентични съобщения, не е трудно да видят, че е невъзможно едно и също лице да се появи в различни страни едновременно. Но тези съобщения може да заблудят хората, които виждат само едно от въпросните съобщения.

ККП е винаги герой в своята пропаганда

Ген Шуанг, говорител на китайското външно министерство, заяви: "Ще засилим сътрудничеството с другите страни в отговор на предизвикателството COVID-19 и заедно ще изградим една общност с общо бъдеще за човечеството."

Греъм Смит, експерт по китайските въпроси от Австралийския национален университет (ANU), казва за австралийската медия ABC, „Това се използва, за да се подкрепи рефрена на режима, че вместо да е източникът и причината за епидемията, Китай е пример за това как да я контролираме и как ефективно да спасим света от тази пандемия."

Дени Рой, старши сътрудник в базирания на Хаваите Център Изток-Запад, потвърждава в същия репортаж, че „Китай може би се стреми да укрепи репутацията си на ‘отговорна държава’ във време, когато други държави изглеждат объркани“.

„Ето защо Китай толкова упорито натрапва представата, че болестта е овладяна в Китай, че Китай прави услуга на останалия свят, действайки бързо и ефективно, и че сега Китай е главният международен благодетел, предоставящ медицинска помощ на засегнати от вируса държави“, заключава Рой.

Източник/ци: https://en.minghui.org/

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!